Dobra vijest: Pada uvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda

Tablice: HGK

PROMATRAJUĆI ukupnu vanjskotrgovinsku razmjenu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u prva četiri mjeseca 2015. godine, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, uvoz je smanjen za 13,3 %, dok je izvoz neznatno porastao (0,7%), navodi se u analizi HGK.

Tako se negativna bilanca u razdoblju siječanj - travanj 2014. od 431 milijuna USD smanjila na 298 milijuna USD u razdoblju siječanj - travanj 2015.

Na strani uvoza gotovo sve kategorije bilježe pad, osim povrća, korijenja i gomolja za jelo te proizvoda mlinske industrije kod kojih nema promjene. Kava, čaj i začini bilježe povećanje od 9 %, kakao i proizvodi od kakaa povećanje od 7 %. Na strani izvoza, rast bilježe ribe (2 %), žitarice (43 %), uljano sjemenje i plodovi (43 %), kakao i proizvodi (73 %), proizvodi na bazi žitarica (9 %), proizvodi od voća i povrća (2 %), hrana za životinje (11 %).



"Vanjskotrgovinska robna razmjena vrlo je osjetljiv i brz način mjerenja onoga što se događa na našem lokalnom tržištu; proizvodimo li dovoljno i konkurentno, kakva je potražnja, kakva je kupovna moć i kakve su preferencije potrošača. Unatoč pozitivnim kretanjima ukupne vanjskotrgovinske razmjene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, pokrivenost uvoza izvozom zabrinjavajuće je niska u kategorijama 02 – meso (17 %), 04 – mlijeko i mliječni proizvodi (24 %), 07 – povrće (11 %) te 08 – voće (9 %). Poljoprivreda i prerada bi, u ovim proizvodnjama, morale riješiti pitanja niske konkurentnosti, poput nedostatnih kapaciteta, visokih troškova proizvodnje, povezivanja primarne proizvodnje i prerade, asortimana proizvoda i drugo, a u čemu im sigurno mogu pomoći EU fondovi, posebice EU poljoprivredni fond za ruralni razvoj", kaže Žaklina Jurišić, pomoćnica direktorice Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK.

Pročitajte više