Dodik u Haagu nazvao Karadžića borcem za slobodu: Za rat u BiH kriv je Izetbegović

Foto: ICTY

MILORAD DODIK pojavio se u haškoj sudnici kao svjedok obrane Radovana Karadžića. Predsjednik Republike Srpske u sudnici je za rat u BiH okrivio Aliju Izetbegovića.

"Izetbegović je vodio politiku opasnih namjera. Predano je radio na ranije napisanoj islamskoj deklaraciji i na uvođenju šerijata na tom prostoru", rekao je Dodik. Dodaje da je Izetbegović želio vlast za sebe, te da se lažno predstavljao kao predsjednik BiH, iako nije imao političku podršku većine u državi.

Braneći ponašanje ratnog vodstva Republike Srpske, Dodik je kazao da im je najvažnije bilo izbjeći kaos i nasilje koji dolaze s ratom. "Nikada predsjedništvo RS nije dobilo nalog za nasilno ponašanje protiv nacionalnih zajednica na našim prostorima. Nekada sam i sam sklanjao muslimane u svoju kuću i bili su u nekom strahu. Ja sam predstavljao i druge narode u tom kraju. Nikada nisam bio kritiziran što sam štitio muslimansku zajednicu u Laktašima od organa vlasti", kaže Dodik.

Karadžića je Dodik nazvao borcem za slobodu, prenosi portal Klix.ba. Prisjetio se njihovog razgovora nakon smrti 16 srpskih vojnika kod Doboja i Modriče u kojem mu je Karadžić, kako tvrdi, kazao da nitko u Laktašima ne smije stradati i da moraju sačuvati hladnu glavu. Dodik kaže da su u Skupštini RS za vrijeme rata svi mogli reći što god su htjeli, te da su sve odluke bile donošene kompromisom.

"Mislim da nismo donijeli niti jednu odluku koja bi bila podloga za zločine i protjerivanje. Nikada nam nitko nije rekao da ne smijemo donijeti neku odluku da ne bi ostavili arhivski trag", kaže Dodik.

Pročitajte više