Dubrovnik napokon dobio proračun

Foto: FAH

DUBROVAČKI gradski vijećnici jednoglasno su prihvatili na sjednici Gradskog vijeća u subotu proračun grada Dubrovnika za 2015. godinu s četrdesetak amandmana oporbe.

Nakon višesatne rasprave prihvaćen je 396 milijuna kuna "težak" financijski dokument, a među najvažnijim amandmanima je 2.8 milijuna kuna vrijedan prijedlog koalicije HDZ-HSS-HSLS-HSP AS-HDS-BUZ kojim su svi dubrovački učenici osnovnih škola dobili besplatne udžbenike za sljedeću školsku godinu, te amandman liste ''Zajedno za Grad'' vrijedan 1.2 milijuna kuna kojim se sufinanciraju plaće u Dječjim vrtićima Dubrovnik u iznosu od 100 posto, dok je dosad taj iznos bio na 88 posto.

Kako je već ranije najavila lista Zajedno za Grad, to će omogućiti linearno smanjivanje cijena vrtića za sve dubrovačke roditelje u iznosu od 150 kuna.

Prihvaćen je i amandman koji predviđa sufinanciranje zrakoplovne linije na relaciji Dubrovnik-Frankfurt, koji je u ime liste Zajedno za Grad predstavio Maro Kristić.

''Mi se volimo uspoređivati s Venecijom, a izvan sezone prošle godine u Dubrovnik je sletjelo 130 zrakoplova, a u Veneciju 1700 zrakoplova'', rekao je Kristić te dodao kako je za ovu godinu za tu svrhu izdvojeno 100 tisuća kuna, dok je u projekcijama proračuna za 2016. i 2017. godinu predviđeno po dva milijuna kuna.

Vijećnici su prihvatili i amandman po kojem se javni novac građana Dubrovnika medijima od sada dodjeljuje po Pravilniku koji će donijeti Gradsko vijeće s obzirom na to da je za tu svrhu u 2014. po raznim stavkama proračuna izdvojeno 3,5 milijuna kuna.

Inače, do prihvaćanja ovogodišnjeg proračuna u Dubrovniku se po zakonu provodilo ''nužno i neophodno'' financiranje. Naime, proračun nije ''prošao'' Gradsko vijeće na dvije sjednice Gradskog vijeća u prosincu 2014. godine čime je po sili zakona pokrenuta procedura za prijevremene izbore za Gradsko vijeće i gradonačelnika. Na izborima u ožujku Dubrovčani su ponovno izabrali HNS-ovog Andru Vlahušića za gradonačelnika, a u Gradsko vijeće izabrano je deset vijećnika lijeve koalicije HNS-SDP-HSU, osam desne koalicije HDZ-HSS-HSLS-HSP AS-HDS-BUZ, četiri DDS-a, te tri liste Zajedno Grad.

Formalnu većinu u Gradskom vijeću nema nitko, a prema dosadašnjem radu tzv. ''programsku koaliciju'' čine desna koalicija koju predvodi HDZ, DDS te lista Zajedno za Grad.

 
 
 
 

Pročitajte više