Džakula: Vlada pokušava provesti završni čin etničkog čišćenja Srba

Foto: ICTY

SRPSKI demokratski forum (SDF) optužio je danas Vladu da najavom ukidanja izbjegličkog statusa želi zaustaviti povratak izbjeglih Srba te, navode u toj organizaciji, provesti završni čin etničkog čišćenja.

Predsjednik Upravnog odbora SDF-a Veljko Džakula u priopćenju upozorava kako bi najavljena odluka Vlade o ukidanju izbjegličkog statusa za osobe izbjegle iz Hrvatske imala dugoročne i ozbiljne posljedice na tu skupinu ratnih stradalnika, kao i na cjelokupan status i položaj Srba u Hrvatskoj.

"Ta se odluka može shvatiti jedino kao mjera kojoj je cilj potpuno zaustavljanje povratka izbjeglih Srba i konačno cementiranje stanja prouzrokovanog ratom", ističe Džakula. Vladu optužuje da se, umjesto aktivnih i progresivnih mjera u poticanju održivog povratka i integracije Srba, odlučila za politiku "zaustavljanja povratka i završni čin u etničkom čišćenju Srba iz Hrvatske".

Upozorava kako bi tom mjerom izbjeglice iz Hrvatske, koje prebivaju u Njemačkoj, Švedskoj ili Kanadi, izgubile pravo na besplatno zdravstveno osiguranje i socijalne naknade. Izbjeglice koje se nalaze u BiH, dodaje, izgubile bi pravo na alternativni smještaj, zdravstvenu zaštitu te pravo na besplatan prijevoz stvari prilikom povratka koji osigurava UNHCR.

Povratnici bi, navodi Džakula, bili dodatno zakinuti činjenicom da u sustavu stambenog zbrinjavanja dobivaju popust pri kupnji stambene jedinice ovisno o broju godina provedenih u izbjeglištvu, odnosno na vrijeme kada su bili registrirani kao izbjeglice.

Iznosi i podatke da je prema popisu iz 1991. u Hrvatskoj bilo 568 tisuća Srba, dok zadnji popis stanovništva govori o njih 186 tisuća, što, naglašava, znači da je 400 tisuća Srba napustilo Hrvatsku, a od 135.000 koji su se prema službenim podacima vratili, tek je njih 65 tisuća ostalo živjeti u Hrvatskoj.

"Umjesto aktivnog rada na poticanju povratka i kvalitetnoj integraciji povratnika u društvo, vlada se odlučila zatvoriti oči nad cjelokupnim problemom te potezom pera izbrisati s dnevnog reda problem koji očito ne zna ili ne želi riješiti na način kako to dolikuje ozbiljnoj demokratskoj zemlji članici Europske unije", zaključuje Džakula u priopćenju.

Pročitajte više