Ekonomist Lokin: Prijete problemi i s kreditima u eurima

Screenshot: HRT

TEMA HRT-ove emisije Otvoreno bile su presude u korist korisnika kredita s valutnom klauzulom u  švicarskom franku, ali i presuda kojom je banka Hypo Alpe Adria kažnjena zbog nepoštivanja Zakona o potrošačkom kreditiranju. Udruga Franak smatra da je ova presuda dokaz kako banke posluju i kako se odnose prema svojim klijentima. Banke sve negiraju. 

"Po zakonu iz 2014., banke moraju definirati, uskladiti i ugovoriti kamatu – one to nisu napravile. Marža je ispala veća od kamate", ustvrdio je na početku emisije nekadašnji koordinator Udruge Franak Goran Aleksić.

"Zakonom se bitno mijenja način obračuna kamate pa je to razlog zbog kojeg su banke trebale mijenjati te ugovore", kazao je Slavko Linić i dodao: "Tako bi i kamata i marža bile drukčije".

"Propust je samo kod banaka"

Bivši ministar financija smatra kako će sudovi morati natjerati banke na odgovorno ponašanje. Također smatra kako će ih sada i guverner upozoriti.

"Zlonamjerno ne mijenjaju ugovore, a moraju jer se mijenja bitna stavka. Propust je samo kod banaka", izjavio je Linić u emisiji Otvoreno.

Marija Duljković, sudska vještakinja za bankarstvo i financije, kazala je kako u zakonu stoji da se mora utvrditi nedefinirana struktura kamate.

"U zakonu je jasno – od 1.1.2014. mora se utvrditi nedefinirana struktura kamate, bilo je pet mogućnosti da se banke i klijenti dogovore. Trebalo je promovirati naše platežno sredstvo, osobito u godinama u kojima nije bilo inflacije", izjavila je Duljković.


"U uvjetima kada imamo visoku likvidnost banaka, država i banke mogli su riješiti kredite reprogramiranjem na 15-30 godina. Mora se uspostaviti sustav koji će onemogućiti deformacije. Treba odlučiti po jednom dogovorenom načelu – država može omogućiti banci da to amortizira kroz porezni sustav. Moramo krenuti u novi ciklus. Ako se ne definiraju pravni odnosi, bit će problema i s kreditima u eurima", smatra ekonomist Branimir Lokin i dodaje da se kontroverze vuku iz mjeseca u mjesec.

"Zakon je trebao učiniti da pravna nesigurnost prestane"

Direktor HUB-a, Goran Bohaček smatra da je sutkinja iz Osijeka izašla iz okvira u kojem je morala suditi. Također je kazao kako su prekršajni sudovi odbacili "nekoliko stotina tužbi". Aleksić mu je uzvratio da laže te da je "samo nekoliko tužbi odbačeno u Osijeku i to zato jer sud kaže da tužitelj nema pravo tužbe..

"Zakon je trebao učiniti da pravna nesigurnost prestane. Regulator je u svakom slučaju morao reagirati. Izjava ministra ne obavezuje nikoga. Sudske odluke vraćaju sve u početni položaj - sve uplate s kamatama. Sud je ocijenio da su dva bitna elementa - valutna klauzula i kamatna stopa -promjenjivi. Pa je ugovor stoga ništetan, a obveza je nemjerljiva – nitko ne može znati koliko će biti tečaj. Vidjet ćemo kakav će stav zauzeti viši sudovi", ustvrdila je Duljković.


Branimir Lokin smatra da HNB može napraviti mnogo u odnosu na banke no ne može ulaziti u ugovore.




 

Pročitajte više