Ekskluzivno: "Kako je Split vratio ponos", za Index napisao - Ivo Baldasar, gradonačelnik Splita

Foto: Joško Ponoš, Vojko Bašić/Cropix

IZA MENE je prvi radni dan u kojem sam kao gradonačelnik Splita, uz brojne obaveze, sudjelovao u Paradi ponosa. Za mene je to posve normalna stvar. Bio sam i lani, a u kampanji sam najavio da ću ići i kao gradonačelnik. Ni tada, a ni sada nisam razmišljao o tome koliko mi je to donijelo ili odnijelo glasova, nisam se propitivao ni kao čovjek ni kao političar. Ispalo je da sam prvi gradonačelnik koji je predvodio Povorku. To sam saznao jučer od novinara.

S jedne strane to mi je bilo drago, a s druge strane sam iznenađen. Nisam htio skrenuti toliku pažnju na sebe. Uostalom, tu sam i bio da bih poslao poruku, da bih stao u obranu temeljnih ljudskih prava, rame uz rame s onima kojima su ona ugrožena. Kao gradonačelnik svih građana Splita, to shvaćam kao dužnost i obavezu.

Split je jučer vratio ponos, prvo pred sobom a onda i pred drugima. Nije bilo ni najmanjeg incidenta. Bio je to zaista lijep dan i kao gradonačelnik sam doista sretan zbog toga. I prije sam govorio da Split ne zaslužuje ružnu etiketu 'grada slučaja', da je ovo grad pristojnih i gostoljubivih ljudi, otvoren i miroljubiv.

Trebalo je tako malo da Split pokaže svoje pravo lice. Samo jedna šetnja gradom u šarenoj koloni koja od svih nas traži da uvažimo njihova ljudska prava, da im omogućimo da javno i posve miroljubivo iskažu svoj stav. Igrom slučaja u subotu se radilo o LGBT zajednici, isto bih učinio i učinit ću kad se bude radilo o bilo kojoj 'slabijoj karici' u društvu tj. onima koji trebaju našu zaštitu, bez razlike da li se radi o osobama s posebnim potrebama, djeci, nacionalnim manjinama....

Nije li to bit civiliziranog društva, civilizirane i uređene sredine u kojoj svi želimo živjeti?

Uz mnoge teške i zahtjevne obaveze koje me očekuju kao gradonačelnika, ova je bila najlakša. A izgleda da znači puno. Barem za početak. A i početak je nešto.

Ivo Baldasar
Gradonačelnik Splita

Pročitajte više