Energetska obnova: HSS negoduje zbog "bisernih ideja friško istuširanog" Zmajlovića

Foto: Hina

HRVATSKA seljačka stranka izražava negodovanje zbog odluke da se program energetske obnove obiteljskih kuća ove godine provodi izravno putem Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti, a ne putem jedinica lokalne samouprave. Priopćenje s naslovom: "Biserne ideje ili nepromišljeni potezi ministra Zmajlovića" prenosimo u cijelosti. 

> Građani mogu zatražiti bespovratni iznos do 800 kuna za kupovinu ekološke bijele tehnike

"Nakon što se uselio u novi ured s kupaonicom, ministar Zmajlović iznosi biserne ideje. Fond zaštite okoliša i energetske učinkovitosti, po riječima friško istuširanog ministra, ove godine će izravno provoditi program energetske obnove obiteljskih kuća.

Podsjetimo da ovaj program traje dvije godine, do sada u suradnji s lokalnom samoupravom, ali uz stalne promjene uvjeta natječaja od strane ministarstva i fonda. Tako je za prošlu godinu uvedena obaveza elaborata koji nije bio potreban godinu ranije. Uredsko tuširanje izoštrilo mu je mozak pa je shvatio da je to bio nepotreban trošak. Pitamo se tko će građanima taj naglo spoznani nepotreban trošak vratiti.

Uobičajeno je pravilo da se s državne razine udara po lokalnoj samoupravi, pa je tako i u ovom slučaju. Neke lokalne samouprave nisu provodile program obnove obiteljskih kuća, no ministar zaboravlja da su mnoge JLS vrlo uspješno provele taj program. Zbog toga što neke lokalne samouprave nisu sudjelovale u ovom programu, ministar kažnjava i one koje su uspješno provodile program.


Sumnjamo da fond zaštite okoliša i energetske učinkovitosti s postojećim brojem zaposlenih može fizički obaviti posao za cijelu Hrvatsku. Pored toga gubi se mogućnost ravnomjerne raspodjele sredstava po cijeloj Hrvatskoj. Može se dogoditi da nekoliko gradova doslovno potroši sav novac, a da svi ostali ostanu kratkih rukava. Od ministra tražimo  da se korigira, da ne kažnjava one lokalne samouprave koje su program kvalitetno provodile. Program mora osigurati ulaganja u obiteljske kuće u svim dijelovima Hrvatske.

Predlažemo da se natječaj provodi u suradnji s JLS (kao u prethodne dvije godine), a da se građanima čije općine i gradovi ne sudjeluju u programu omogući izravno javljanje u Fond.
Kako bi natječaj ispunio svoju svrhu, potrebno je: odrediti maksimalne iznose po JLS, zavisno od broja stanovnika JLS, omogućiti JLS da mogu provoditi natječaje (kao u prethodne dvije godine), pojačati kontrolu provedbe, osigurati dio sredstava u Fondu za neposredno prijavljivanje građana na natječaj, ali samo onih čije JLS ne sudjeluju u programu.

Ovakvim pristupom osigurava se kvalitetnija provedba programa, s komponentom ravnomjernijeg regionalnog razvoja i većom dostupnošću građanima," ocjenjuju u priopćenju HSS-a.

> Zmajlović ne odustaje od skupog Zagrebtowera: "Tuš u uredu na 22. katu nije luksuz"

Pročitajte više