Erjavec najvjerojatnije ostaje slovenski ministar vanjskih poslova

Foto: FAH

U NOVOJ slovenskoj vladi čiji će puni sastav biti poznat kroz dva tjedna mjesto ministra vanjskih poslova pripast će gotovo sigurno Karlu Erjavcu koji je taj resor držao zadnje dvije i pol godine.

"Nakon razgovora s budućim premijerom Mirom Cerarom ocjenjujem da postoji velika mogućnost da ostanem na tom položaju", rekao je Erjavec novinarima u parlamentu, pred glasovanje o Ceraru kao mandataru za sastav nove vlade.

54-godišnji pravnik Erjavec bio je ministar vanjskih poslova u dvije zadnje vlade koje nisu završile svoj puni mandat, a njegova Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) uz vanjske poslove reflektira na još 3 ministarska mjesta u novoj vladi, kao glavni Cerarov koalicijski partner, ali i na osnovi rezultata izbora na kojima je 13. srpnja osvojila 10 posto glasova i deset mandata u parlamentu.

"U koalicijskim smo pregovorima postigli praktično sve što smo našim biračima obećali tijekom predizborne kampanje", kazao je Erjavec, dodavši da je dobio jamstva da će se u novom proračunu osigurati 40 milijuna eura za regres za godišnji odmor za sve umirovljenike, te postići usklađivanje mirovina s plaćama.

"Izborili smo se i za formiranje demografskog fonda za stabilizaciju mirovinske blagajne", kazao je Erjavec, dodavši da bi se u taj fond slijevao dio sredstava dobivenih od prodaje tvrtki u državnom vlasništvu.

Pročitajte više