Europska komisija će tužiti 13 članica EU zbog kokoši nesilica?

EUROPSKA komisija je zaprijetila pravnim akcijama protiv 13 država Europske unije ukoliko ne poprave uvjete u kojima žive deseci milijuna kokoši nesilica.

Upozorili su da svaka sedma nesilica, ili njih 47 od 330 milijuna, živi u kavezima ne većima od standardne veličine A4 papira. Prema zakonu donesenom 1999. godine koji se primjenjuje od 1. siječnja, a ignorira ga pola članica EU, nesilice trebaju živjeti u takozvanim "obogaćenim kavezima" sa mnogo više prostora za životinje, piše AFP.

Nelojalna konkurencija iz ilegalnih kaveza


Komisija je kazala kako su države imale punih 12 godina za prilagodbu te su tužbama zaprijetile Belgiji, Bugarskoj, Grčkoj, Španjolskoj, Francuskoj, Italiji, Cipru, Latviji, Mađarskoj, Nizozemskoj, Poljskoj, Portugalu i Rumunjskoj. Upozoravaju kako su te zemlje odbivši prilagodbu ne samo ugrozile zdravlje životinja, već i izazvale pomutnju na tržištu, jer predstavljaju nelojalnu konkurenciju onima koji su uložili u ispunjavanje uvjeta.

O početka ove godine ne smiju se prodavati ili izvoziti jaja snesena u "ilegalnim kavezima". S druge strane ih se još uvijek smije koristiti u industrijskoj proizvodnji. Komisija će pomno pratiti i razvoj na Britanskom tržištu na kojem još uvijek postoji jedan posto "ilegalnih kaveza".

Pročitajte više