Europska komisija ne vjeruje Liniću: Hrvatska 2012. odgađa izlazak iz recesije, BDP pada 1,2 posto

EUROPSKA komisija u svojoj proljetnoj procjeni prognozira da će hrvatski BDP ove godine pasti za 1,2 posto. To je još gore nego što je jučer procijenio guverner HNB-a Željko Rohatinski koji je kazao da će pad biti oko 1 posto. U potpuno drugoj atmosferi je ministar financija Slavko Linić koji tvrdi da će nam BDP porast za 0,8 posto.

Tablica procjene Europske komisije za Hrvatsku ove godine izgleda stravično, gotovo svugdje je označen pad, dok će rasti samo nezaposlenost, što opet nije dobro za Vladu. Tako procjenjuju da će privatna potrošnja pasti za 0,6 posto, javna potrošnja za 0,5 posto, izvoz 1,4 posto, a zaposlenost 1,3 posto. Nezaposlenost će porasti sa 13,2 na 13,4 posto u ovoj godini.



U izvješću naslovljenom "Ostanak u recesiji" Europska komisija piše da je oporavak "odgođen do 2013.". Naglašavaju da se hrvatska ekonomija u ovog godini suočava sa teškim problemima te da se smanjena ekonomska aktivnost u području eurozone, posebno u velikim trgovinskim partnerima Italiji i Sloveniji, prenijela i na našu zemlju. Tvrde da nismo bili dovoljno konkurentni na međunarodnom tržištu kako bi spriječili pad izvoza proteklih godina. Upozoravaju nas i da je zabilježen slabi napredak u smanjivanju strukturalnih problema koji koče rast.


No, najavljuju nam i bolju 2013. godinu pod utjecajem povoljnijih uvjeta u našem okruženju. "U isto vrijeme će ekonomija dobiti poticaj od investicija u infrastrukturu koje će provesti državne kompanije i od investicija povezanih sa ulaskom u EU", piše u izvještaju Europske komisije koja upozorava da je potreba za fiskalnom konsolidacijom smanjila prostor za državno trošenje.

U 2013. BDP raste za 0,8 posto

"Procjena predviđa da će realni BDP pasti za 1,2 posto u ovoj godini, prije nego ekonomija izađe iz recesije u 2013. godini i ostvari rast od 0,8 posto zbog poboljšanja na međunarodnom tržištu i investicija", piše u izvještaju. U 2013. će lagano porasti i potrošnja zbog stabilizacije u broju zaposlenih i nešto viših plaća. Kao rizik navode mogućnost da se iz hrvatskog bankarskog sustava povuku sredstva zbog stanja u europskim bankama.

Predviđaju nam i da će deficit u 2013. godini ponovno porasti. Projekcija za 2013. izgleda mnogo bolje nego za ovu godinu, jer se ne bilježe toliki minusi. Uz već spomenuti rast BDP-a od 0,8 posto, 2013. godina bi trebala donijeti i rast potrošnje od 0,4 posto, izvoza od 2,5 posto, dok će zaposlenost ostati ista, ali će nezaposlenost sa 13,4 posto pasti na 12,7. Dig države će u 2013. godini porasti na 57,1 posto sa 51,3 posto u ovoj godini.

Pročitajte više