Europska komisija podsjeća da je članstvo u eurozoni "neopozivo"

Foto: Hina

EUROPSKA komisija nije u ponedjeljak željela komentirati nagađanja o mogućem izlasku Grčke iz eurozone, ali podsjeća da je pristupanje zajedničkoj valuti neopozivo.

"Članstvo u eurozoni je neopozivo", rekla je glasnogovornica Komisije Annika Breidthardt odgovarajući na novinarsko pitanje o mogućem izlasku Grčke iz eurozone.

Nakon što su u Grčkoj raspisani izvanredni parlamentarni izbori, na kojima bi mogla pobijediti kranje lijeva stranka Syriza, ponovo su se pojavila nagađanja o izlasku iz eurozone.

Na dodatni upit je li takva opcija uopće izvediva, glasnogovornik Komisije Margaritis Schinas je rekao da Komisija "neće ulaziti u nagađanja i scenarije koji bi se mogli intepretirati izvan konteksta".

Nagađanja o grčkom izlasku iz eurozone dodatno su pojačana nakon što je njemački tjednik Der Spiegel objavio, pozivajući se na neimenovane izvore, da njemačka vlada smatra takav scenarij neizbježnim ako Syriza pobijedi na izborima.

U eurozoni se pribojavaju da bi čelnik Syrize Alexis Tsipras, ako dođe na vlast, mogao tražiti otpis grčkog duga i odustajanje od reformi dogovorenih s grčkim kreditorima, a koje su bile uvjet za financijsku pomoć toj zemlji.

Prema posljednjim anketama, Syriza vodi tri postotna poena ispred Nove demokracije, stranke koju vodi premijer u ostavci Antonis Samaras.

Sporazum o Europskoj uniji prepoznaje pravo članica da se povuku iz Unije "u skladu sa vlastitim ustavnim načelima".

Pročitajte više