Europski sud za ljudska prava: Slovenija dužna građanima Hrvatske i BiH 880 milijuna eura

Foto: FAH

PRESUDA Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu mogla bi značiti da je Slovenija za staru deviznu štednju u Ljubljanskoj banci dužna građanima Hrvatske i BiH čak 880 milijuna eura, pišu slovenski mediji. Do te cifre se dođe ako se na glavnicu od 257 milijuna eura obračunaju kamate od 6 posto kroz zadnjih 25 godina.

Sud u Strasbourgu u svojoj presudi zaključio je da se štediše u Hrvatskoj i BiH moraju obeštetiti na isti način kao i štediše u Sloveniji, kojima je novac isplaćen početkom 90-ih. No, Irena Sodin, državna tajnica u slovenskom ministarstvu financija, tvrdi da je "u ovom trenutku neodgovorno špekulirati o visini kamata", prenosi ljubljanski Dnevnik.

Sodin naime tvrdi da su se okolnosti u zadnjih 25 godina drastično promijenile. Nema više njemačkih maraka, u kojima je bila pohranjena većina devizne štednje, a treba uračunati i inflaciju, tvrdi Sodin.

Anka Polak Petrič, predstavnica slovenske vlade za sukcesiju, tvrdi da je Europski sud za ljudska prava navođenjem kamate od 6 posto pogrešno protumačio slovenski zakon koji je slovenskim štedišama omogućio isplatu njihove devizne štednje. Ta bi se kamata, tvrdi Polak Petrič, mogla primijeniti samo na 1991. i 1992. godinu, ali ne i na čitavo razdoblje od 25 godina.

Pročitajte više