Eurozoni se loše piše u 2013.: Bundesbank najavio recesiju u Njemačkoj

Ilustracija: AFP

NJEMAČKA središnja banka Bundesbank smanjila je prognozu rasta za sljedeću godinu te najavila da bi i najveći europski gospodarski pokretač iduće godine mogao pasti u recesiju.

> Nova recesija i konstantna nesigurnost: Europska središnja banka snizila prognozu rasta eurozoni

Bundesbank očekuje da će Njemačka u sljedećoj godini zabilježiti rast od samo 0,4 posto, što je velika razlika u odnosu na u lipnju prognoziranih 1,6 posto. Međutim, novi polet se očekuje u 2014., kad bi rast trebao iznositi 1,9 posto. Ove godine Njemačka očekuje rast od 0,7 posto.

Banka strahuje da bi njemačko gospodarstvo u posljednjem kvartalu ove godine i prvom u 2013. moglo zabilježiti pad, što bi značilo ulazak u recesiju. Novi pesimizam temelji na recesiji u susjednim zemljama, kao i na općenitom usporavanja globalne ekonomije. Međutim, Bundesbank ipak ne očekuje da će usporavanje i rasta i pad biti dugotrajni, nego predviđa skori "povratak na pozitivan put".

Investitori, analitičari i brokeri također predviđaju njemačku recesiju

Prije nekoliko dana je i Bloomberg na temelju svoje ankete zaključio da će se dužnička kriza eurozone sljedeće godine preliti i u Njemačku.

Bloomberg je anketirao 852 ljudi među kojima su investitori, analitičari i brokeri, a 52 posto ih smatra kako će Njemačka pasti u recesiju i to upravo za vrijeme slavlja oko paketa mjera za ublažavanje grčkih problema. Puno zlokobnije zvuči najava, odnosno mišljenje 64 posto anketiranih, da će se kriza u eurozoni produbiti i to unatoč najnovijim pokazateljima da dolazi do smirivanja financijskih tržišta.

Valja naglasiti kako je Bloomberg objavio rezultate svog istraživanja nekoliko sati prije statističkih podataka prema kojima je maloprodaja u Njemačkoj zabilježila najveći pad za posljednje četiri godine i to za 2,8 posto.

Recesija i u eurozoni

Današnja procjena Bundesbanka uslijedila je samo dan nakon što je Europska središnja banka (ECB) snizila prognozu rasta eurozoni za tekuću, ali i sljedeću godinu jer će se "ekonomsko slabljenje nastaviti i u 2013."

Predsjednik banke Mario Draghi rekao je da očekuje kako će ekonomski pad eurozone u 2012. iznositi oko 0,5 posto, prije oporavka u drugom dijelu 2013. Promjeni prognoze doprinijeli su slaba potrošnja i loše raspoloženje investitora, ali i, kako ističe Draghi, stagnacija u temeljnim zemljama eurozone kao što su Njemačka, Francuska i Nizozemska.

ECB predviđa da će ekonomski rast u 2013. iznositi između -0,9 i 0,4 posto. Za 2014. predviđa rast između 0,2 i 2,2 posto u eurozoni. Draghi je rekao da "konstantna nesigurnost" otežava gospodarske aktivnosti.

 

Pročitajte više