Evo kako napreduje legalizacija!

Foto: Hina

MINISTRICA graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš izvijestila je danas u Ministarstvu o tijeku provedbe postupka ozakonjenja bespravno sagrađenih zgrada. Ministarstvo graditeljstva kreće u ubrzano sređivanje stanja u prostoru. Do kraja godine očekuju da će većina županija i gradova doći do barem 20 posto ukupno riješenih zahtjeva za legalizacijom.

Mrak Taritaš je predstavila podatke o riješenosti zaprimljenih zahtjeva sa danom 1. studenoga 2013. iz kojih je vidljivo koje županije i gradovi u postotku najbrže provode postupke, a koje najsporije.

Blizu 20 posto ukupno riješenih predmeta su gradovi Dubrovnik i Bjelovar s više od 19 posto, dok kod županija, najbolji rezultat ima Primorsko-goranska županija s 13,57 posto riješenih predmeta. S druge strane, pojedine županije, poput Karlovačke ili Vukovarsko-srijemske su na svega dva posto riješenih zahtjeva.

Ministrica Anka Mrak Taritaš ustrajna je u tome da se do 2015. godine riješi glavnina pristiglih zahtjeva za legalizacijom, njih 80 posto. "Želimo intervenirati na način da ujednačimo rješavanje svih predmeta na razini Hrvatske", poručuje ministrica.

Tu im u pomoć dolazi Agencija, koja će tako svakih šest mjeseci provjeravati kako rade područni i lokalni uredi, te preuzimati njihove predmete. Zadaća tih ureda je svakih pola godine poboljšati rast za barem 15 posto. Primjerice, oni koji do 31. prosinca imaju riješeno manje od 20 posto zahtjeva, njihov posao preuzet će Agencija kako bi cijela Hrvatska uhvatila jednak tempo u legalizaciji i postigla zacrtane ciljeve.

Spomenimo i kako je zaključno s 31. listopadom ove godine pristiglo više od 800.000 zahtjeva za legalizacijom, a riješeno ih je 57.000, odnosno svega sedam posto.

Uskoro praćenje procesa legalizacije putem interneta

Predstavljena je i web aplikacija pomoću koje će se putem interneta od 1. prosinca 2013. u realnom vremenu moći pratiti rješavanje zahtjeva za izdavanje rješenja o izvedenom stanju. Na ovaj način prikupljeni podaci unijet će se u Informacijski sustav prostornog uređenja i na taj način trajno koristiti.


Najveći dio podataka iz baze koristit će županijskim i gradskim tijelima nadležnim za izdavanje akata za gradnju. Dio unesenih podataka bit će koristan Građevinskoj inspekciji, a dio podataka koristit će i Porezna uprava Ministarstva financija, pojašnjavaju u resornom Ministarstvu.

Neefikasnim uredima u pomoć stiže Agencija

"Mi samo želimo intervenirati na način da ujednačimo rješavanje svih predmeta na razini Republike Hrvatske", kaže ministrica Anka Mrak Taritaš.

Ta se intervencija zove Agencija za ozakonjenje nezakonito izgrađenih građevina koja bi s radom trebala početi početkom godine. U Agenciju će se slijevati predmeti onih područnih ureda koji neće moći pratiti dinamiku Ministarstva. Ona za početak glasi: 20 posto do kraja godine.

"Svi koji do 31.12 imaju riješeno manje od 20 posto zahtjeva njihov će posao preuzeti i riješiti Agencija. Oni koji se u međuvremenu ekipiraju i rade- nema potrebe da predmeti dođu u Agenciju", poručuje ministrica.

Kako će se ekipirati, odluka je na područnim uredima. Broj djelatnika trenutno je 787, a u planu je zaposliti još osoba. Iz državnog proračuna ne izlazi ni kuna za rad Agencije, kaže ministrica. Uredima je ionako namijenjeno 20 posto od ukupno prikupljenih sredstava u procesu legalizacije, a oni najneefikasniji samo će taj novac preusmjeriti Agenciji.

"Agencija neće ni jedne jedine kune iz proračuna uzeti ako kroz 11. i 12. mjesec bude "bum" i riješe se predmeti. Tada nema ni potrebe za osnivanjem Agencije", kaže.

Kazni i penala za one koji su do sad bili lijeni- nema, sve je na savjesti lokalnih čelnika koji bi trebali pratiti provođenje Zakona. Kojim se tempom radi Ministarstvo će provjeravati pomoću sustava ugrađenog u 53 područna ureda, a koji će biti dostupan početkom prosinca na webu. U kojoj je fazi njihova građevina građani će moći provjeriti tek uspostavom e-dozvola 1. siječnja 2014., a do tada će u realnom vremenu moći pratiti tempo legalizacije u svome gradu.

Pročitajte više