Evo kako se hvataju šverceri cigareta na granicama EU

Foto: DW

ŠVERC cigareta jedan je od najprofitabilnijih krijumčarskih poslova u Europi. Nigdje na svijetu cigarete nisu tako jeftine kao u istočnoj Europi. Vanjske granice EU prema istoku je teško nadzirati zbog čega je to područje pogodno za masovni šverc cigareta. Ekipa DW-a krenula je u akciju s rumunjskim carinicima na granici s Ukrajinom koji s termografskim kamerama pokušavaju uloviti sve kreativnije i snalažljivije švercere.

Procjenjuje se da šverc cigareta blagajnama članica Europske unije nanosi štetu u visini od 10 milijardi eura godišnje. Prema podacima iz 2013. godine, svaka peta cigareta popušena u Njemačkoj stigla je iz inozemstva i na nju nije bio plaćen porez u Njemačkoj.

Primjerice, u Hrvatskoj je prošle godine policija zaplijenila oko 4,8 milijuna cigareta i približno 40 tona duhana što je porast stope zapljene s 1,8 posto u 2012. na 6,04 posto u 2013. godini.

Tijekom 2012. godine policija u Hrvatskoj zaplijenila tek oko 2,5 milijuna cigareta i nešto manje od 11 tona duhana. Procjenjujemo da je veličina ilegalnog tržišta u Hrvatskoj oko 800 milijuna komada cigareta što državnom proračunu pričinjava štetu između 800 i 900 milijuna kuna.

Europska unija protiv ilegalne prodaje cigareta namjerava poduzeti još oštrije mjere. Svaka kutija cigareta imat će pečat koji će omogućiti praćenje puta koji je prošla od proizvodnje do prodaje.

Potjeru za švercerima na rumunjskoj granici Ukrajinom pogledajte OVDJE.

Pročitajte više