FBI će nadzirati društvene mreže i na taj način predviđati zločine?

FBI je najavio kako radi na stvaranju aplikacije koja bi im omogućila da prate potencijalne prijetnje na društvenim mrežama, ali i da na temelju rezultata pretrage reagiraju u stvarnom vremenu i tako predvide potencijalne napade i druge oblike kriminalnih aktivnosti.

FBI se za pomoć obratio privatnom sektoru, pa su raspisali natječaj za kompanije koje im mogu isporučiti takav sustav internet nadzora. Detalji o tome kako bi čitav proces trebao izgledati još nisu poznati, ali na Digital Trendsu pišu kako bi navedeni sustav na društvenim mrežama poput Facebooka i Twittera pratio problematične riječi povezane s terorizmom i kriminalom, ili drugim aktivnostima i osobama povezanim s FBI-jevim istragama.

Priča djeluje neuvjerljivo

Najavljeno je i kako bi FBI na Facebooku mogao pratiti samo one informacije koje su javno dostupne, što znači bez mogućnosti nadzora informacija koje korisnici dijele samo sa svojim krugom prijatelja, ali ta informacija djeluje prilično neuvjerljivo.

Dapače, čitava priča djeluje neuvjerljivo u smislu da FBI objavljuje kako tek sad počinje s tom praksom, iako se zna da se nadzor nad društvenim mrežama provodi već nekoliko godina.

Kontrola interneta postala prioritet za sigurnosne agencije

Ono što bi mogla biti novina u sustavnom nadziranju jest mogućnost da agenti otkrivene informacije ubace u posebne digitalne karte i vežu ih uz druge strateške lokacije i događaje, što bi na određeni način stvorilo "realan prikaz stanja na terenu u stvarnom vremenu". FBI se nada kako će na takav način doslovno moći predviđati potencijalne kriminalne aktivnosti ili socijalne nemire, poput nečeg viđenog u filmu Minority Report.

Kada ovoj priči dodamo sve nedavne polemike vezane uz kontroverzne prijedloge zakona SOPA i PIPA, ali i još "opasnije" ACTA-e, čini se kako je kontrola interneta postala jedan od glavnih prioriteta vlada SAD-a i EU-a. Zato pazite što pišete, jer nikad ne znate gleda li "big Brother" upravo vas.

Pročitajte više