Fajrunt: U grčkim bankama ostalo još 500 milijuna eura

Foto: Hina

U GRČKIM bankama ostalo je samo 500 milijuna eura.

Predsjednik Grčke gospodarske komore Constanstine Michalos izjavio je za britanski Telegraph da grčke banke ostaju bez novca.

"Imamo pouzdane informacije da su rezerve gotovine u bankama pale na samo 500 milijuna eura. Svatko tko misli da će banke biti otvorene sljedećeg utorka - sanja", rekao je Michalos.

"Nalazimo se u ekstremno opasnoj situaciji. Grčke kompanije isključene su iz Target2 sustava elektroničkih transfera. Cijelo grčko gospodarstvo nije u mogućnosti ništa uvesti, a bez sirovina nema proizvodnje", upozorava Michalos.

Grčke banke zatvorene su cijeli ovaj tjedan a isplata na bankomatima ograničena je na 60 eura dnevno, dok se umirovljenicima isplaćuje 120 eura mirovine.

Vlada je zatvaranjem banaka pokušala spriječiti nagli odljev gotovine, nakon što je objavljena odluka o održavanju referenduma na kojem bi Grci trebali odlučiti o daljnjem toku pregovora s međunarodnim vjerovnicima.

U slučaju da Grčka na referendumu odbije prijedloge vjerovnika, naći će se na putu izlaska iz eurozone, a bez dodatne pomoći neće moći platiti ni ratu kredita Europskoj središnjoj banci u iznosu od 3,5 milijardi eura, koja na naplatu dolazi 20. srpnja.

U slučaju da se na referendumu prihvate mjere štednje, sve je izvjesnije da će doći do pada Vlade. Grčki ministar financija Yanis Varoufakis već je najavio ostavku u slučaju da građani prihvate mjere štednje, te je u Milanovićevom stilu izjavio da bi si prije "odsjekao ruku" nego prihvatio sadašnje uvjete kreditora.

 

Pročitajte više