Finci u masovnom štrajku zbog mjera štednja

Ilustracija: Michael K Donnelly/Flickr

FINSKA, nacija poznata po strogom i neumoljivom zagovaranju provođenja mjera štednja u Grčkoj, danas trpi široke štrajkove u kojima su zatvorene nacionalne luke i javni transport, dok radnici prosvjeduju protiv smanjenja naknada za prekovremeni rad, bolovanje i plaćeni godišnji odmor.

> Stubb: Bolesna Finska je spremna za liječenje mjerama štednje

Nacionalni zračni prijevoznik Finnair je otkazao 16 domaćih letova, zaustavljeni su vlakovi i autobusni prijevoz, ali ne i trajekti na pravcima prema Švedskoj i Estoniji, javlja AP.

U poslijepodnevnim satima se očekuje zatvaranje trgovina tijekom prosvjeda u Helsinkiju i drugim velikim gradovima.

Štrajk je započeo nakon neuspješnih pregovora vlade i sindikata, a Finska paralelno s uvođenjem mjera štednja provodi eksperimente s bezuvjetnim temeljnim dohotkom. Ne nužno iz želje, već iz potrebe.

> Finska raspravlja o zamjeni socijale bezuvjetnim temeljnim dohotkom

Ubrzani rast dugoročne nezaposlenosti

Finsko ministarstvo financija je ovog mjeseca revidiralo prognoze pozitivnog rasta BDP-a od 0.3 posto u negativnih 0.2 posto.

"Situacija na tržištu rada je loša. Nezaposlenost će nagrizati ekonomiju u godinama koje dolaze. Dugoročna nezaposlenost među populacijom od 25 do 54 godina raste ubrzano," rekao je Mika Kuismanen koji rukovodi prognozama ministarstva.

Takozvana široka nezaposlenost, koja uključujuće nezaposlene, ali i ljude u atipičnim radnim odnosima kakve je u Hrvatsku kroz poticaje za zapošljavanje uveo ministar Mrsić, iznosi 17 posto. "Ukupan broj ljudi bez posla, ako uzmemo i ljude pokrivene kroz razne servise zapošljavanja iznosi 480 tisuća," rekao je početkom mjeseca Kuismanen za Helsinki Times.

Pročitajte više