Foreign Policy nahvalio Bajića i Cvitana: "USKOK može biti uzor svjetskim antikorupcijskim tijelima"

Screenshot: Foreign Policy

"NAKON skromnih početaka u praznim uredima, hrvatsko antikorupcijsko tijelo postalo je moćna nacionalna sila", riječi su kojima američko vanjskopolitički magazin Foreign Policy počinje opsežnu reportažu o radu hrvatskog USKOK-a, za kojeg kaže da može biti uzor sličnim institucijama u svijetu.


Na samom početku Foreign Policy se prisjetio istrage mutnih poslova bivšeg premijera Ive Sanadera, kao i činjenice da je USKOK "rođen" upravo u vrijeme Sanaderove vlade. Dakle, zaključuje autor, nije bila riječ o osveti nove vlasti, nego o efikasnom radu hrvatskog Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. Upravo ovaj je slučaj prometnuo USKOK u jednu od najimpresivnijih svjetskih antikoruptivnih organizacija, piše FP.

Procesuirani potpredsjednik vlade, tri ministra, general...

U posljednjih 10 godina USKOK je procesuirao više od 2000 osumnjičenih, uz postotak od čak 95 posto optužujućih presuda, na popisu okrivljenih našli su se i potpredsjednik vlade, tri ministra, general, poreznici i UN ambasador, a prošle je godine u USKOK-ovoj akciji uhićen i gradonačelnik Zagreba, navodi FP.

"Ne bi bilo pretjerano reći da je upravo USKOK osigurao kredibilitet provođenja zakona u Hrvatskoj, kao i da je pomogao ulasku Hrvatske u Europsku uniju. Priča o USKOK-u je dobra lekcija za antikorupcijske agencije diljem svijeta, među kojima se mnoge još muče kako opravdati vlastito postojanje", piše FP.

Korupcija procvala tijekom rata, Tuđman "nagradio profitere"


Autor također navodi da je korupcija u Hrvatskoj procvala tijekom rata, kada je tadašnji predsjednik Franjo Tuđman "odlučio nagraditi ratne profitere", umjesto da ih procesuira. Tek njegovom smrću i promjenom vlasti počela se razvijati nacionalna antikoruptivna strategija, a doneseni su i potrebni zakoni. U početku USKOK nije imao političku podršku, u prvoj godini je dva puta mijenjao ravnatelja, a činilo se da će njegova uloga biti tek "na papiru".

Nakon što je Hrvatska započela proces ulaska u EU, s dolaskom Ive Sanadera na vlast, USKOK je "dobio krila", a sa svakim novim slučajem raslo je i povjerenje javnosti, kao i europska podrška, piše portal, koji se osvrnuo i na USKOK-ove akcije Maestro, Indeks i Dijagnoza.

"USKOK je svojevrstan simbol ljudima", FP citira Josipa Kregara, dok je ekonomistica Jelena Budak izjavila da "Bajić i Cvitan uživaju velik autoritet u javnosti, budući da su rijetko karizmatični pojedinci koje narod doživljava kao poštene i sposobne".

Pročitajte više