Franak u padu: Na tečajnici HNB-a za sutra 7,57 kuna

Ilustracija: freeimages.com

HRVATSKA narodna banka objavila je novu tečajnu listu sa primjenom od sutra 21. 01. 2015. prema kojoj te tečaj franka u odnosu na kunu pao za 1,18 posto, na 7,57 kuna.

Kupovni tečaj iznosi 7,54 kune, dok je prodajni tečaj 7,59 kuna.

Srednji tečaj koji se primjenjuje danas iznosi 7,66 kuna za franak.

Premijer Zoran Milanović na jučer održanoj konferenciji za novinare najavio je da će Vlada u saborsku proceduru uputiti izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju kojim će se tečaj franka, za dužnike, fiksirati na 6,39 kunana rok od godine dana.

"Odlučio sam da Saboru Vlada uputi izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju kojim se tečaj franka fiksira na 6,39 kuna na sljedećih godinu dana i da trošak toga ide na teret financijskih institucija. Ovu odluku smo donijeli u kratkom i intenzivnom postupku koji je bez presedana", rekao je jučer Milanović.

Hrvatske udruge banaka (HUB) ranije je rečeno da su spremni kratkoročno, u roku od tri mjeseca, snositi troškove mjera za olakšavanje otplate kredita u švicarcima.

No, predlažu da se nakon tog roka "pristupi izradi modela konverzije za kredite u švicarskim francima, koji će uzeti u obzir razlike u socijalnoj poziciji dužnika te ravnomjerno rasporediti trošak provedbe dugoročnog rješenja između svih dionika".

Pročitajte više