Čačić o problemu švicarskog franka: Samo konverzija u kune nudi sigurnost građanima

Čačić o problemu švicarskog franka: Samo konverzija u kune nudi sigurnost građanima

Foto: Narodna stranka - Reformisti

"TRENUTAČNA konverzija kredita u francima u kune i zadržavanje visina anuiteta na razini prošlog mjeseca do kraja otplate kredita jednostavno je i cjelovito rješenje koje građanima jamči dugoročnu sigurnost" smatra Radimir Čačić čelnik Narodne stranke - Reformisti koji je danas na konferenciji za medije predstavio rješenja za građane koji imaju kredite u švicarskim francima, s obzirom na posljednji i neočekivani rast tečaja franka.

Banke su svjesno ušle u manipulativan posao

Reformisti naglašavaju da trenutno stanje predstavlja egzistencijalnu ugrozu za preko 70 000 hrvatskih obitelji koje su dugoročnim stambenim kreditima u švicarskom franku dovedene u poziciju da će, uz više od 17 posto koliko ih danas ne otplaćuje kreditne obaveze i najveći dio preostalih koji još uplaćuju biti u tome onemogućene.

"To znači osobne bankrote i ovrhe nad stambenih prostorima odnosno otpise i gubitke u bankama i ugrozu bankarskog sustava. Dakle, iznalaženje rješenja je neupitno u interesu i građana i banaka. Odgovornost za to je na bankama koje su svjesno ušle u manipulativni posao, državi koja to nije spriječila putem HNB-a i građanima koji već danas snose posljedice", smatraju reformisti.

Nula posto kamata na 20 godina

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čačić je danas na konferenciji za novinare upozorio da su građani nepoznavanje opasnosti transakcije dovedeni u ovu poziciju, pa da je tako  svako daljnje opterećenje građana neprihvatljivo.

Čačićeva ideja je trenutačna konverzija iz franka u kune, a potrebni iznos eura za konverziju osigurao bi HNB, a za taj iznos osigurava kunski kredit bankama uz nula posto kamata na 20 godina, pri čemu se banke obvezuju na zadržavanje postojećeg kunskog iznosa anuiteta za otplatu kredita na razini anuiteta u prošlom mjesecu do otplate kredita.

"Građani su time u potpunosti zaštićeni do kraja otplate kredita, jer se njihov anuitet neće mijenjati bez obzira na promjene tečaja. Smanjenje deviznih rezervi na razini 2 milijarde 800 milijuna eura već kod ovogodišnjeg izdanja eurobonda za hrvatsku državu od milijardu eura, smanjuje taj iznos na milijardu i 800 milijuna eura.  Cijela transakcija je potpuno neutralna sa stanovišta inflatornih pritisaka i predstavlja trenutačno i jednostavno rješenje", zaključuje Čačić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara