Francuski mediji: Hollande je jedini veličanstveni rogonja koji bez podrške parlamenta namjerava napasti Siriju!

Foto: Guliver Image/Getty Images

DIO francuskih medija žestoko se obrušio na predsjednika Françoisa Hollandea koji, za razliku od britanskog premijera Davida Camerona i američkog saveznika Baracka Obama, ne dopušta glasanje u parlamentu o vojnoj intervenciji u Siriji.

Pokušava izbjeći neuspjeh britanskoga kolega kojega parlament nije podržao. Iako mu zakonski ne treba potpora Narodne skupštine, mediji i glasna opozicija ističu da bi je, s obzirom na to da se radi o ulasku zemlje u rat i s obzirom na to da su isto učinili njezini saveznici, ipak trebao zatražiti.

Le Figaro piše da je Hollande "uhvaćen u klopku" Obamina povlačenja. Podsjećamo, američki je predsjednik ipak dobio na vremenu tražeći odobrenje Kongresa koji se sastaje tek 9. rujna. Komentator toga lista piše da je Hollande, kao i Obama, "uhvaćen u vrtlog nekontroliranih događaja", ali i ističe da se francuski čelnik našao u "klopci na unutarnjopolitičkom planu te vrlo izoliran na vanjskopolitičkom".

"Je li Hollande danas jedini šef države koji može upotrijebiti silu bez glasanja parlamenta?"

Le Point francuskog predsjednika u naslovu naziva "veličanstvenim rogonjom" koji se našao prikliješten i usamljen u situaciji u kojoj je Obama odlučio tražiti podršku svoga parlamenta za napad, a Hollande ostao sam u svojim najavama vojne intervencije.

Le Monde podsjeća na pritisak opozicije koja inzistira na glasanju u parlamentu o ulasku Francuske u rat sa Sirijom. "Službeno glasanje" zatražio je Jean-Louis Borloo iz stranke UDI.

Liberation piše da "Hollande ima poteškoća s opravdavanjem rata" i dovodi u pitanje razmjere predsjednikovih ovlasti. U tekstu se postavlja pitanje da, iako predsjednik prema ustavu ima sve ovlasti da vodi zemlju u rat, je li Hollande danas "jedini šef države koji može upotrijebiti silu bez glasanja parlamentarnih zastupnika, bez ijednog govora u parlamentu".

Prema francuskom ustavu, predsjednik, bez odobrenja parlamenta, može donijeti odluku o intervenciji francuske vojske koja ne traje duže od četiri mjeseca. Francuski parlament o tome će raspravljati u srijedu, ali zasad nije predviđeno glasanje.

Pročitajte više