Gdje je Sanader, tu je i mafija

I TAKO, saznali smo da je Ivo Sanader zapravo bježao od mafije, a upao u ruke Jadranki Kosor.

WikiLeaks je objavio izvješće američke privatne obavještajne agencije Stratfor koja se poziva na analitičara Marka Papića koji se pak poziva na svoj izvor u Hrvatskoj (uzmite zrak...) koji kaže da je čuo da je Ivo Sanader odstupio s mjesta premijera 1. srpnja 2009. godine zbog prijetnji mafije da će mu ubijati članove obitelji. Navodno zbog poslova u Luci Ploče. (Uzmite zrak.)

Nije CIA nego vrat

Znači, nije zbog bolesti kao što se nagađalo. Nije zbog gospodarske krize, što se činilo logičnim. Nije zbog Angele Merkel, koja ga je navodno stavila pred svršen čin. Ali niti zbog CIA-e koja je Sanadera navodno - tako se pričalo po gradu - privela u američku ambasadu i tamo ga "obradila" da ode s premijerskog mjesta.

Nije ni zbog Hypo banke, ni slovenske tajne službe, ni korupcijske hobotnice. A nije ni ono što je Sanader ponovio nekoliko puta nakon ostavke: da je "odradio svoju dionicu" pa predaje štafetu Jadranki Kosor.

Slovenija više ne vrijedi

Kaže Sanader, demantirajući WikiLeaks, da je otišao zbog slovenske blokade pregovora. Dobar pokušaj, ali više ne pije vodu. Tu priču ionako je izmislio Andrija Hebrang, na čemu mu je Ivo Sanader navodno oduševljeno čestitao.

I tako, ostala je mafija.

Sanader se toliko uplašio mafijaških prijetnji da je nakon ostavke s Kosoricom u kabinetu, prema njezinu svjedočenju, uživao u rođendanskoj torti svoje nasljednice i ležerno čavrljao na telefon sa stranim državnicima.

Je li ga ona možda pitala zašto tako iznenada daje ostavku? Nije, to nije bilo za zapisnik.

Ruka pravde ili ruka mafije

Nakon ostavke ustrašeni Sanader pobjegao je ravno na jahtu Malo vitra. Onda je pobjegao u zaraznu bolnicu. Pa u Ameriku. Pa je onda pobjegao na presicu HDZ-a, gdje je optužio Kosoricu za izdaju nacionalnih interesa, što ga je koštalo novog bijega, ovoga puta od pravosudne istrage za korupciju.

Ruka pravde sustigla ga je u Austriji, što je opet bolje nego ruka mafije.

Dakle, nakon brojnih teorija zašto nas je Sanader tako naglo napustio, iz američkih izvora stigla je ona o mafiji. Pritom nipošto ne treba podcijeniti veze Sanadera i mafije.

Čuvaj se Smranaderu

Recimo, sjetimo se prijetnji Hrvoja Petrača prije izručenja Hrvatskoj. Sjetimo se Sanaderove panične reakcije nakon ubojstva Ivane Hodak, za što je odmah optužio mafiju i smijenio ministre policije i pravosuđa, iako je Karamarkova policija iz sjenika izvukla pravog krivca - prhutavog beskućnika s pištoljem za pasom.

Sjetimo se Sanaderova straha nakon što je u centru Zagreba ubijen Ivo Pukanić.

A sjetimo se i kako je HDZ pod njegovim vodstvom uvelike poprimio konture mafijaške organizacije: s njim na čelu, s blagajnicom sa zakopanim papirima i blagajnikom sa zatvorenim torbama, s capoima koji reketare koga stignu i kradu gdje god stignu, sa zapisničarkom koja ništa ne pita i sa zakonom omerte koji je vrijedio sve dok i sam Sanader nije završio iza rešetaka.

Znači, mafija. Kako god okrenuli.

Pitajte Hebranga

I zato nije baš jasno Sanaderovo objašnjenje za Jutarnji list: "Takve stvari ne postoje u međunarodnoj politici". Koje stvari: mafija, korupcija, zločinačka organizacija, crni fondovi, Hypo banka...?

Možda nam opet Hebrang objasni što je Sanader htio reći. Pa mu možda povjerujemo.

U međuvremenu, ne preostaje nam ništa drugo nego zabavljati se WikiLeaksom koji prenosi izvješće nekakve privatne obavještajne agencije koja na plaći (uzmite zrak...) ima analitičara s izvorom u Hrvatskoj koji kaže da je Sanader otišao zbog mafije.

Ali one druge.

Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Pročitajte više