Gdje je skoro deset milijuna crkvenih kuna ne zna se, fra Šime i bankarica tvrde: Nismo krivi!

Foto: Hina

NA SPLITSKOM Županijskom sudu konačno je počelo dugo iščekivano suđenje fra Šimi Nimcu, bivšem župniku Župe uznesenja Blažene Djevica Marije u Baškoj Vodi i bivšoj direktorici privatnog sektora Splitske banke Jasmini Bilonić, koje Županijsko državno odvjetništvo u Splitu tereti za zloporabu položaja i ovlasti, odnosno, poticanje te protupravnu imovinsku korist od gotovo 10 milijuna kuna od prodaje 40 tisuća kvadratnih metara crkvenog terena.

Tužilaštvo: Fra Šime prekoračio ovlasti, a bankarica ga poticala

Tužiteljica Rene Laura tvrdi da je Nimac prekoračio ovlasti te bez dopuštenja Franjevačkog provincijalata i suglasnosti Nadbiskupijskog ordinarijata u travnju 2012. godine sklopio ugovor o prodaji zemlje s tvrtkom Sunčani Bast. U dva navrata tijekom travnja i svibnja na račun župe u Splitskoj banci  uplaćeno je 9,8 milijuna kuna. Bilonić terete da je u nakani da sebi i fra Šimi pribavi znatnu imovinsku dobit nagovorila svećenika da prebaci novac na privatni račun, što je on i učinio u tri navrata tijekom svibnja, lipnja i srpnja 2012. godine. Zanimljivo je možda da je prvih 2,3 milijuna kuna prebačeno na privatan račun samo dan nakon posljednje uplate Sunčanog Basta od 2,3 milijuna kuna.

Između fra Šime i bankarice led ledeni

Nakon što je Laura pročitala optužnicu, sudac Slavko Lozina upitao je optuženike osjećaju li se krivima.

"Ne!", kazali su i fra Šime i bankarica Bilonić. Premda su sjedili na metar udaljenosti, tijekom cijelog sata rasprave nisu izmjenili nijednu riječ. Štoviše, nisu se ni pogledali. Kao da je santa leda bila montirana između njih. Zahlađeni odnosi nisu, međutim, od danas. Već neko vrijeme fra Šime i Jasmina nalaze se na posve suprotnim stranama i sva je prilika da će jedno drugo "topiti" kako bi dokazali svoju nevinost.

Odvjetnik Čeh: Svjedoci znaju puno više nego što ih je pitalo Državno odvjetništvo

Rene Laura smatra da će dokazati da su optuženici postupali upravo onako kako ih tereti optužnica i da su počinili kazneno djelo kako je opisano. Optužnica se temelji na dokazima i iskazima svjedoka iz istrage Državnog odvjetništva, u kojoj, kako je to već neko vrijeme, obrana nije sudjelovala pa nije ni mogla postavljati pitanja.

Ovaj detalj je iskoristio Joško Čeh, odvjetnik Jasmine Bilonić. Naime, smatra da će se na glavnoj raspravi saslušati svjedoci koji imaju puno više saznanja od onih koje je zanimalo Državno odvjetništvo.

"Jasmina Bilonić u cijelosti poriče sudjelovanje u djelu. To će se tijekom postupka i potvrditi. U vrijeme ostvarenja izvršenja kaznenog djela, odnosno, prodaje crkvene zemlje bez ovlaštenja, Jasmina Bilonić nije ni poznavala fra Šimu, niti je prema optužnici sudjelovala u jednoj radnji vezanoj za prodaju zemljišta. Tako nije mogla ni biti poticatelj kaznenog djela za koje se tereti fra Šimu. Da bi počinila djelo, Jasmina Bilonić je morala znati za nezakonito porijeklo novca, što nije slučaj. Dokazat ćemo da se to tvrdi bez ikakvog temelja. Svjedoci će na raspravi pokazati da znaju puno više nego što su pitani u Državnom odvjetništvu. Obrana tu nije sudjelovala. Dopunskim ispitivanjem stvari će postati puno jasnije", kazao je odvjetnik Čeh.

Kako je poznato, na raspravu bi između ostalih trebali biti pozvani i franjevački provincijal Josip Kodžoman, postavljen na funkciju nakon što je u javnost izbila afera, te Josip Čubelić, generalni vikar splitsko-makarske Nadbiskupije, glavni i odgovorni za pravno-imovinska pitanja.

Odvjetnica Pedišić: Fra Šime je postupao za dobrobit župljana

Nela Pedišić, braniteljica fra Šime Nimca, kazala je kako će dokazati da fra Šime nije imao namjeru počiniti kazneno djelo i pribaviti protupravnu imovinsku korist.

"Dokazat ćemo da nije postupao suprotno odluci provincijala da bi bez pismenog odobrenja Nadbiskupije sklopio ugovor o prodaji nekretnina. Fra Šime je postupao transparentno i prema župljanima i prema nadređenima. Postupao je za dobrobit župljana. Vidjet će se koje je sve radnje fra Šime poduzeo. Dokazat ćemo da nije počinio kazneno djelo koje mu se stavlja na teret", kazala je odvjetnica Pedišić.

Sud u Benkovcu naložio fra Šimi da vrati 9,8 milijuna kuna

Par riječ rekao je i odvjetnik Željko Ćapin, koji zastupa oštećenu župu. Podsjetio je kako je sud u Benkovcu donio nepravomoćnu presudu po kojoj fra Šime mora vratiti 9,8 milijuna kuna s kamatom. Postupak još nije pravomoćno okončan pa će odvjetnik Ćapin pričekati s postavljanjem imovinsko-pravnog zahtjeva prema fra Šimi. No, bankarica Bilonić nije bila te sreće jer je Ćapin zatražio blokadu računa i udjela u tvrtki Instibo, u kojoj, prema vlastitom priznanju, bankarica Bilonić zarađuje 20 tisuća kuna mjesečno. Ćapin je zatražio i da sud dobavi ponudu za jahtu koja je završila kod Bilonić, kao i da se na okolnosti prodaje sasluša direktor tvrtke Grginić jahte.

Suđenje se nastavlja sutra.

Pročitajte više