Godinu dana od prosvjeda u BiH, specijalac čija je slika obišla svijet poručio: Ogorčen sam na sve

Foto: Klix.ba, Arhiv

SUDIONICI današnjeg prosvjeda protiv aktualnog stanja u Bosni i Hercegovini organiziranih u nekoliko većih gradova razišli su se nešto poslije 14 sati nakon što su istaknuli zahtjeve za socijalnom pravdom i zatražili od političara da ozbiljno shvate njihove zahtjeve.

Elmir Kadić, specijalac MUP-a Kantona Sarajevo čija je fotografija prošle godine obišla cijeli svijet i danas je ogorčen na sve što se prošle godine dogodilo, piše Klix.ba.

"Često sam s kolegama nakon svega komentirao tu temu i samo nam je drago da se nikome ništa ozbiljnije nije dogodilo. Ipak, jedan od naših povrijeđenih kolega još uvijek je na bolovanju, što znači da situacija nije nimalo laka."


Kadić je na prošlogodišnjim nasilnim protestima teško povrijeđen nakon sukoba demonstranata s policijom kod zgrade Vlade Kantona Sarajevo. Od udara kamenom oštećen mu je jednjak, nakon čega je teško disao. Fotograf portala Klix.ba ga je snimio dok je sjedio naslonjen na zgradu, a suza mu je klizila niz lice.

"Raditi se mora"

Nakon pet mjeseci Elmir se vratio na posao poručivši "raditi se mora". Njegov i status njegovih kolega nije se promijenio, a nije naplatio ni novac od osiguranja.

Iako MUP KS do danas nije primio službeni zahtjev za održavanje javnog skupa, odnosno protestnog okupljanja, danas se očekuje okupljanje određenog broja građana na ulicama, zbog čega je i policija spremna.

"Ne znam kako će biti, ali odobravam svaki mirni prosvjed i iskazivanje nezadovoljstva. Protivim se paljenju, uništavanju imovine, vozila, nanošenju povreda...", rekao je Kadić.

"Do danas se ništa nije promijenilo"

Prošlo je godinu dana od trodnevnih uličnih prosvjeda u kojim je zapaljena zgrada Vlade Tuzlanskog kantona (TK) i na kraju kojih je premijer Tuzlanske županije Sead Čaušević podnio ostavku, a policija pustila iz pritvora neke od vođa prosvjeda koji su uhićeni dan prije.


"Ono zbog čega su nezadovoljni radnici i građani izašli na ulične demonstracije nije riješeno i teško da će biti riješeno u dogledno vrijeme", piše Klix.ba godinu dana poslije

Prošle godine prosvjednici zapalili i Arhiv BiH



Prosvjednici su prošle godine u valu nasilja zapalili zgradu Predsjedništva, Arhiva BiH i županijskih institucija. Vijeće građana je dodalo da je za obnovu zgrade Predsjedništva i Arhiva BiH utrošeno oko 10 milijuna eura bez raspisivanja javnog natječaja.

Danas znatno manji broj mirnih prosvjednika

Okupljanja su danas protekla bez izgreda  no uz upadljivu prisutnost policije koja je ranije upozorila kako neće tolerirati nasilje i vandalizam kakvi su se dogodili 7. veljače prošle godine.

Poziv za okupljanje u povodu godišnjice prosvjeda uputile su neformalne skupine, a u Sarajevu se odazvalo nešto manje od dvije stotine ljudi koji su organizirali prosvjednu šetnju središtem grada te su neko vrijeme stajali ispred sjedišta predsjedništva BiH.

U Tuzli se okupilo oko tristo ljudi, u Mostaru stotinjak, u u Zenici pedesetak dok je u Bihaću zatrpanom snijegom prosvjedovalo njih tridesetak.


Desetak aktivista dviju nevladinih udruga prosvjedovalo je u Banjoj Luci, simbolično se time pridružujući okupljanjima u drugim dijelovima BiH.

Goran Zorić, član neformalne skupine iz Prijedora pod nazivom "Za socijalnu pravdu", kazao je medijima da kako se i u Republici Srpskoj nešto počelo mijenjati iako prošlogodišnji prosvjedi na području toga entiteta nisu imali dimenzije kao oni u Federaciji BiH.

"Postoji socijalno nezadovoljstvo građana i građanki i u RS-u. Jedini razlog zašto se ti prosvjedi nisu dogodili u RS-u jest politička manipulacija i represija entitetskih vlasti", kazao je Zorić.

Pročitajte više