Godišnje u Hrvatskoj od raka pluća umre 3.000 ljudi

Ilustracija: Guliver Image / Getty Images

POVODOM obilježavanja Svjetskog dana opstruktivne plućne bolesti, poznatije pod nazivom kronični bronhitis, u Zagrebu se od danas do iduće srijede vrše besplatni pregledi u Poliklinici za plućne bolesti u Baruna Filipovića 11.

Dio je to Tjedna otvorenih vrata koji organizira Poliklinika u suradnji s gradom Zagrebom, u cilju prevencije i liječenja bolesti dišnog sustava koje mogu uzrokovati karcinom. Ravnateljica Poliklinike za bolesti dišnog sustava, doktorica Alma Rožman uputila je poziv.

"Da se svi građani Zagreba, pušači, naglašavam i bivši pušači, pregledaju u Poliklinici za bolesti dišnog sustava. Svaki dan će vrata Poliklinike biti otvorena od 10 do 17 sati, za besplatne preglede, bez uputnice i bez narudžbi".

Pušenje je glavni uzročnik nastanka ove bolesti, koja pak uzrokuje karcinom pluća, koji je najsmrtonosniji karcinom u Hrvatskoj i od njega godišnje umre više od 3.000 ljudi, od čega četiri petine muškaraca, naglašava doktor Miroslav Smardžija, predsjednik Hrvatskog torakalnog društva.

Upravo zbog tih brojki važna je prevencija, i pregledi za rano otkrivanje bolesti, koji će uskoro biti olakšani osnivanjem zaklade Hrvatska kuća disanja.

"Zahvaljujem se i profesorici Šitum, koja je predložila u proračunu za iduću godinu za taj centar 500.000 kuna. Bez obzira na krizu i recesiju, mi tu nećemo škrtariti", poručio je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Kuća bi trebala bi trebala biti otvorena iduće godine, a glavni cilj je podizanje svijesti o štetnosti pušenja, koji je glavni uzrok plućnih bolesti, te informiranje mladih kojih je u Hrvatskoj 40 % evidentirano kao pušača.

Pročitajte više