Gotova agonija, otvoren novi odjel za djecu oboljelu od raka; Varga: Sanjao sam o tome

Foto: Index

BORBA koja je trajala preko 20 godina napokon je završena. Djeca oboljela od raka napokon su dobila uvjete za liječenje kakve su već odavno trebali imati, a najvažnije je što će njihova najveća podrška - roditelji biti s njima. Iako je na otvorenje novog Odjela tj. premještenog Odjela dječje hematoonkologije u Kliniku za tumore stigla cijela svita na čelu s premijerom Milanovićem i ministrom Vargom, najvažnije mišljenje od svih dao je 19-godišnji Marin Čujić koji se liječio od raka u Klaićevoj od 2001. do 2003. godine. Nakon što je posjetio novi Odjel u Klinici za tumore ostao je ugodno iznenađen.

"Ovdje je prekrasno. Ovdje će biti bolje djeci. Dok sam se liječio najviše mi je nedostajalo što su prekratke posjete. Htio sam da roditelji budu uz mene. Ovdje je i svjetlije, a tamo je tmurno u sobama", rekao je Čujić.

Najzaslužniji za ovo preseljenje svakako je onkolog dr. Danko Velimir Vrdoljak, koji je od dolaska na čelo KBC-a Sestre milosrdnice brzinski došao na ideju o preseljenju.

> Novi ravnatelj Vinogradske: Ukinuli smo liste čekanja na mamografiju i ultrazvuk, a rok za operacije je 28 dana

Vrdoljak sve osmislio

On je ovom prilikom istaknuo da su našli rješenje za kojim se tragalo 25 godina. "Učinili smo dobro djelo, a dobra djela nas čine boljim ljudima", rekao je Vrdoljak.

> Čekali "samo" 20 godina: Mali pacijenti oboljeli od raka za tjedan dana sele iz Klaićeve

Ministar zdravlja Siniša Varga istaknuo je pak kako će prvi pacijenti na novi odjel doći za par tjedana. Kazao je kako rade na tome da brzo pronađu trajno rješenje za premještaj cijele Klinike za dječje bolesti te da je još otkako je bio u HZZO- u sanjao o tome da djeca imaju bolje uvjete za liječenje od raka.

V.d. Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj Zoran Bahtijarević je izrazio nadu da se pronađe trajno rješenje za preseljenje cijele Klaićeve u što skorije vrijeme. Dr. Stepan Giljević dodala je kako novi Odjel počinje s radom 1.6. te da imaju 25 djece na Odjelu dok novi Odjel može primiti njih 30. Rekla je kako će se operacije i dalje izvoditi u Klaićevoj i biti na intenzivnoj te se kasnije prebacivati na odjel u Institut za tumore. Novi odjel imat će i sobu za palijativu što onaj stari u Klaićevoj nije imao pa su djeca koja su imala šanse za izboriti se s bolešću morala biti u istoj sobi s onima koji su na žalost bitku gubili.

Djeca neće više gledati prijatelje kako umiru

Zbog svega je sretna i Ljiljana Vuletić, predsjednica Udruge roditelja djece oboljelih od malignih bolesti "Ljubav na djelu". Rekla je da je novi odjel jako lijep, a uskoro stižu i fotelje za roditelje koji će moći biti stalno uz malu djecu dok uz adolescente neće.

Pročitajte više