Građani pohrlili po nove osobne, Ostojić poručio: Nema potrebe mijenjati isprave nakon 1. srpnja

Foto: MUP

MINISTAR unutarnjih poslova Ranko Ostojić poručio je kako nema potrebe za mijenjanjem isprava nakon 1. srpnja i ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Pritisak građana postoji, no nema potrebe za gužvama i promjenom važećih dokumenata za nove, kartičnog dizajna, istaknuo je Ostojić.

Uz nove osobne, nove su i vozačke dozvole, knjižica vozila se ukida, a nove registarske pločice neće se uvoditi prije Nove godine.

"Važeće osobne iskaznice ne treba mijenjati, one su u punoj funkciji, nema nikakvih razloga da se stvaraju gužve"

"Potrebe za mijenjanjem važećih dokumenata zbog ulaska naše zemlje u EU nema", istaknuo je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, apelirajući na građane da ne stvaraju nepotrebne gužve. S osobnim iskaznicama izdanima nakon 2003. godine, moći ćemo u sve članice Unije, ali i u susjedstvo.

"Važeće osobne iskaznice ne treba mijenjati, one su u punoj funkciji, nema nikakvih razloga da se stvaraju gužve. Ići ćemo na varijantu da oni koji imaju važeću osobnu iskaznicu neće imati prioritet, već oni koji takvu iskaznicu nemaju", poručio je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. Isto vrijedi i za putovnice.

Osobne koštaju kao i do sada - 48,50 kuna. Osobna iskaznica ima novi dizajn, unaprijeđene elemente zaštite, a na njoj su podaci o OIB-u. Cijena nove vozačke je 151 kunu + 35 kuna biljega. Vozačke dozvole su kartičnog oblika, ali stare ne treba mijenjati sve do isteka valjanosti, osim ako ste profesionalni vozač. Knjižica vozila se ukida, a nove registarske pločice, iako su već spremne, neće se uvoditi prije Nove godine.

Preko granice u većinu europskih zemalja sa svim osobnim iskaznicama izdanima od 2003. godine


Što se tiče prelaska granice, u sve zemlje članice Europske unije moći ćemo s osobnom iskaznicom izdanom nakon 2003. godine, kao i u Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, a trebali bismo i u Makedoniji.

"One osobne iskaznice izdane prije 1.1.2003. ne trebaju se mijenjati, vrijede do datuma do kada su izdane, jedini je problem što s njom ne možete prelaziti državnu granicu, a ako želite prelaziti granicu, morat ćete staru zamijeniti novom", napominje Ostojić.

Ulaska s osobnom u zemlje koje nisu članice Unije, ali jesu Europskog gospodarskog prostora i Schengena nema, objašnjava pomoćnik ravnatelja policije i načelnik za granicu Zlatko Sokolar: "U Norvešku, Island, Lihtenštajn i Švicarsku mora se putovati s važećom putovnicom".

A putovnica će trebati našim susjedima pri ulasku u 28. članicu Unije. Ukoliko BiH državljani nemaju biometrijsku putnu ispravu, morat će izvaditi i vizu. Što se tiče kontrole imaju li stranci dovoljno sredstava, a riječ je o 100 eura po danu, to je postojalo i ranije, a kao dokaz o sredstvima mogu poslužiti kreditne kartice, automobil kojim se ulazi u zemlju, nekretnina koja se posjeduje u Hrvatskoj i slično.

S kolegama iz Slovenije i Mađarske radi se "one stop kontrola", a cilj je što protočniji način prelaska granice. Naime, iako postajemo članica EU, izvan smo schengenskog prostora, a tek kad u njega uđemo na granicama s drugim EU članicama, kontrole više neće biti. Valja istaknuti da sukladno potpisanim sporazumima s BiH ništa se neće mijenjati u tranzitu putniku neumskim koridorom, kao što se ništa ne mijenja za BiH pri korištenju luke Ploče.

Pročitajte više