Grci se pobunili protiv betonizacije plaža

Foto: Index

PLAN zakona grčkog ministarstva financija usmjeren na pojednostavljivanje korištenja obalnih predjela u gospodarske svrhe izazvao je pobune udruga za zaštitu okoliša.

"Vršimo pritisak na zastupnike da shvate da taj prijedlog zakona ne može i ne smije doći do parlamenta", objavio je Svjetski fond za zaštitu prirode (WWF) koji vodi prosvjede uz nekoliko udruga zaštite okoliša.

Tekst ministarstva financija, objavljen sredinom travnja u uvodu utvrđuje "ogromnu gospodarsku važnost obale u Grčkoj i predlaže oslobađanje tog ogromnog potencijala rasta uz pojednostavljivanje birokratskih procedura izdavanja koncesija za korištenje".

Ministarstvo nudi legalizaciju putem plaćanja globe za ilegalne gradnje na grčkim obalama i otocima.

"Pokušavamo uvjeriti zastupnike da taj zakon uništava turistički potencijal Grčke, umjesto da ga promovira. Stranci koji dolaze u Grčku ne žele gledati uništene plaže i beton već naša prirodna bogatstva, piše WWF u priopćenju.

Ta je organizacija pisala svim zastupnicima, pokrenula dvije peticije na internetu i pozvala Grke da pošalju svoje komentare na stranicu vlade na kojoj je izložen projekt i javnost je pozvana ocijeniti ga do 13. svibnja.

Grčka koja tvrdi da će izaći iz šestogodišnje recesije, uzda su u rast na temelju uspješne turističke sezone nakon rekordne 2013. godine

Premijer Antonis Samaras je nedavno izjavio da će Grčka postaviti novi rekord i primiti više od 20 milijuna turista nakon što je prošle godine prešla prag od 18 milijuna.

Pročitajte više