Grčka pred novom krizom: Ni nakon izbora nitko neće moći sastaviti vladu?

Foto: Guliver Image / Getty Images

JOŠ TOČNO 20 dana dijeli Grčku od izvanrednih izbora. No, ako je suditi prema anketama koje mjere rejting političkih stranaka, neće to biti novi početak, već samo nastavak agonije.

Ukoliko se u naredna tri tjedna nešto drastično ne promjeni, niti jedna grčka stranka neće u parlamentu imati većinu, a ni uspostavljanje vlade uz pomoć koalicija ne čini se izglednim. Aleksis Cipras, bivši premijer i lider Sirize, već je izjavio da ne dolazi u obzir koaliranje s konzervativnom Novom demokracijom, kao ni s centrističkom strankom To Potami, ali ni s Pasokom koji politički životari na tzv. lijevom centru.

Cipras sam protiv svih

"Suočili smo se sa svojim slabostima, ali sada možemo stati na kraj melankoliji i razmišljati optimistično. Ovdje smo da se nastavimo jednako snažno boriti kako bi spriječili povratak starog poretka na vlast", rekao je Cipras, kako prenosi Politico, delegatima svoje stranke na sastanku održanom u nedjelju.

Bivši grčki premijer, koji je ostavku podnio nakon što je izgubio potporu trećine zastupnika Sirize koji nisu željeli pristati na uvjete koje je eurozona nametnula Grčkoj u zamjenu za treći bailout, na ove izbore ide pod sloganom "Jedino naprijed". No, nenadano podnošenje ostavke znatno je narušilo Ciprasov rejting među grčkim biračima.

Siriza vodi, ali ne dovoljno

Ipak, usprkos padu popularnosti bivšeg premijera, Siriza je i dalje vodeća stranka u Grčkoj. Prema anketi agencije Metron Analysis koju je objavio dnevni list Parapolitika, za Sirizu bi danas glasalo 22,2 posto birača, samo jedan posto više nego za Novu demokraciju. Na trećem mjestu je fašistička Zlatna zora s podrškom 6,4 posto birača.

Prema drugoj anketi koju je provelo Sveučilište Makedonija u Tesalonikiju, Siriza je u vodstvu s 25 posto birača koji bi za nju glasali da se izbori održavaju danas, a Nova demokracija je druga stranka po popularnosti s rejtingom od 22 posto. Po ovoj anketi na trećem mjestu su izjednačeni To Potami i komunistički KKE, koji imaju rejting od 6 posto.

Kada je Cipras postao premijer, Siriza je na izborima dobila 36 posto glasova, što je bilo dovoljno za 149 mjesta u parlamentu. Za većinu u grčkom parlamentu potrebno je na izborima osvojiti 151 zastupničko mjesto. Ukoliko ni nakon 20. rujna nitko ne bude mogao skupiti većinu u parlamentu, izbori će se morati ponoviti. Grčkom trenutno upravlja privremena vlada.

Merkel oštra prema Grcima

U međuvremenu se iz Europske unije nastavlja vršiti pritisak da Grčka ispuni obveze iz sporazuma na kojeg je pristala bivša Ciprasova vlada. Angela Merkel vrlo jasno je poručila da se novi pokušaji izbjegavanja dodatnih mjera štednje Grcima neće tolerirati, prenosi AP.

"Pretpostavljam da će se Grčka držati svojih obaveza", kazala je Merkel novinarima u Berlinu, te dodala kako se Grci ne moraju nadati da će im se dio nakupljenih dugova oprostiti u nekim budućim pregovorima. Ipak, njemačka kancelarka ostavila je otvorenom opciju da se Grčkoj odobri poček na otplatu dugova, s obzirom na nestabilnu političku situaciju u toj zemlji.

Pročitajte više