Grčka vlada euroskupini u ponedjeljak predaje dokument o svim reformama koje će provesti

Screenshot: Google Maps

NA POPISU reforma o kojima bi Grčka do ponedjeljka trebala izvijestiti eurozonu navedene su obveze koje se, za razdoblje od iduća četiri mjeseca, odnose na strukturalna pitanja poput utaje poreza i korupcije bez posebno navedenih brojki ili ciljeva koje treba postići, rekao je u subotu vladin dužnosnik.

Članice eurozone u petak navečer postigle su sporazum o produljenju programa financijske pomoći Grčkoj za još četiri mjeseca, što će službenoj Ateni omogućiti da izbjegne propast bankarskog sustava. Sporazumom se predviđa da Grčka do ponedjeljka podastre euroskupini dokument u koje će navesti sve mjere koje planira poduzeti do kraja programa financijske pomoći i kojima će preuzeti obvezu da ih i provede.

Kriteriji za reforme još nepoznati


Grčki dužnosnici od subote ujutro rade na popisu reforma te namjeravaju podastrijeti kratku listu obveza o pitanjima poput utaje poreza, korupcije i javne administracije, rekao je neimenovani grčki dužnosnik te dodao da na popisu nema specifičnih brojki ili ciljeva koje treba postići. Kazao je i kako dvije strane još nisu raspravljale o tomu na koji će se način procijeniti rad Grčke kada je o reformama riječ.

Sporazum je postignut na u petak navečer na izvanrednom sastanku europskupine, koja okuplja ministre financija 19 zemalja eurozone te je njime otklonjena neposredna opasnost da Grčka ostane bez novaca početkom sljedećeg mjeseca, kada istječe sadašnji program.

Pročitajte više