Grčke banke ostaju bez gotovine: Očekuju se nestašice hrane i lijekova

Foto: Hina

GRČKE banke uskoro će ostati bez gotovine, što će dovesti do manjka uvoznih proizvoda među koje spadaju i lijekovi, smatra Athanasios Vamvakidis, glavni strateg Bank of America za europske valute, a jedini izlaz za povećanje likvidnosti vidi u dodatnoj pomoći Europske središnje banke.

Referendum o mjerama štednje koji će se održati ovoga tjedna mogao bi dovesti do novih izbora u kolovozu ove godine, na kojima bi bila izabrana nova vlada.

Najraniji rok za dobivanje nove pomoći mogao bi biti rujan ove godine, a do tada će gčrko gospodarstvo biti u kolapsu, smatra Vamvakidis. "To je vrlo loša situacija za građane. A najgore je tek pred nama".

Kako bi se spriječila kriza, Europska središnja banka trebala bi pojačati interventnu pomoć grčkom bankovnom sustavu, jer u suprotnom slijedi humanitarna kriza.

"Ljudi neće moći podizati plaće, bit će nestašica jer su mnogi proizvodi u Grčkoj iz uvoza. Na primjer, lijekovi se uvoze, neke prehrambene namirnice se uvoze", upozorava Vamvakidis.

Grčka je u ponedjeljak zatvorila banke i ograničila podizanje novca s bankomata na 60 eura dnevno.

Građani prazne supermarkete, a stvaraju se redovi i na benzinskim crpkama, te je jučer polovica crpki ostala bez goriva što je neke natjeralo da prodaju ograniče na 20 eura po vozilu.

Pročitajte više