Grčki turistički boom: Prihod od turizma veći za čak 18 posto!

Foto: Getty Image / Gulliver Image

PRIHODI od turizma su prema navodima Grčke središnje banke za 18 posto porasli u usporedbi s prošlom godinom! Naime, u Grčkoj je trenutno turistički boom, a trenutne brojke kažu kako je gostiju 10 posto više u odnosu na prošlu godinu i to bez turista s kruzera. Grčki turistički djelatnici nadaju se kako će premašiti ambiciozan cilj od 17 milijuna posjetitelja. 

Iz Njemačke čak 15 posto više turista

Nijemaca je ove godine 15 posto više nego prošle godine, a osvojena su i nova turistička tržišta. Ruskih turista je više od milijun, iz Ukrajine dolazi dvostruko više gostiju nego prije, a broj turista iz Turske doseći će brojku od 800 tisuća. 

"Ako se ovaj pozitivni trend uspije održati duže, turizam bi mogao postati glavno sidro spasa u krizom izmučenoj zemlji koja prolazi kroz šestu godinu recesije zaredom. Već danas petinu grčkog bruto domaćeg proizvoda čine prihodi od turizma, čime je ta grana, uz brodarstvo i poljoprivredu, jedan od najvažnijih stupova grčke privrede", piše Deutsche Welle u svom osvrtu na rekordno grčko turističko ljeto. 
 
Isti problemi kao i u Hrvatskoj: Kako produžiti sezonu?
 
No, Grke kao i Hrvate muče isti problemi što se tiče turizma. Naime, za mnoge Grke ljetovanje u njihovoj zemlji je preskupo, a da bi turizam mogao znatno pogurati grčku privredu, država bi za to morala stvoriti prave preduvjete. No takvih preduvjeta - nema. 
 
"Svi pričaju o tome da bi turističku sezonu valjalo produžiti, ali nitko ne radi ništa po tom pitanju. I turističke nekretnine imaju veliki potencijal koji se do sada ne koristi", tvrdi Thanassis Mavridis, ekonomski analitičar i direktor grčkog financijskog portala capital. gr. Za njega rekordno ljeto nije povod za euforiju jer turizam ne koristi sve potencijale da bi pokrenuo gospodarstvo. 
 
Sirija kao dobra vijest
 
Stručnjaci prognoziraju da će ove godine turistička sezona u Grčkoj u svakom slučaju trajati duže i to zato što će zbog političkih nemira u Egiptu i drugim zemljama regije turisti koji tradicionalno u jesenskim mjesecima posjećuju ove destinacije promijeniti prvotno odabrana odredišta i umjesto toga otići - u Grčku, piše DW.  

Pročitajte više