HALMED objavio izvješće: Sumnjali da je 36 osoba preminulo zbog lijekova!

Foto:

AGENCIJA za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) objavila je Izvješće o nuspojavama u 2012. godini. Cijelo izvješće možete pogledati ovdje.

U 2012. godini zabilježen je veći broj prijava s poznatim ishodom nuspojava. Posebno je dobro što je porastao broj ishoda bez posljedica za bolesnike koji su doživjeli nuspojavu. HALMED će putem dodatnih edukativnih aktivnosti pokušati dodatno poboljšati ovaj pokazatelj kvalitete prijava.

Sumnja da je smrtni ishod nastao kao posljedica nuspojave lijeka prijavljena je u 36 slučajeva. Od navedenih 36 prijava, u dva je slučaja bila riječ o suicidu; u dva slučaja o slučajnom trovanju lijekom, a u jednome slučaju o reakciji preosjetljivosti (kakve je nemoguće predvidjeti) s, nažalost, najtežim ishodom. U 19 je slučajeva nuspojava označena kao moguće doprinoseća smrtnom ishodu, u sedam je slučajeva ocijenjeno kako ta povezanost nije vjerojatna, dok je u pet slučajeva nuspojava označena kao nepovezana sa smrtnim ishodom.

Važno je naglasiti kako se u najvećem broju smrtnih slučajeva za koje se sumnja da su povezani s lijekovima radi o bolesnicima s teškom osnovnom bolešću (npr. multipli mijelom, kolorektalni karcinom, rak dojke itd.), što dodatno otežava procjenu povezanosti lijeka i nuspojave sa smrtnim ishodom.

Tijekom 2012. godine HALMED je zaprimio ukupno 1923 prijave sumnji na nuspojave u Republici Hrvatskoj. Od tog broja, 1784 prijave prikupljene su spontanim prijavljivanjem nuspojava od strane zdravstvenih radnika i pacijenata izravno HALMED-u, preko nositelja odobrenja za stavljanje gotovog lijeka u promet ili od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Ukupan broj prijava zabilježio je blagi pad od 6 posto u odnosu na 2011. godinu (1923 prijave prema 2040 u 2011. godini).

Pročitajte više