Zbog neočekivanih nuspojava povlači se Plivin lijek Oxaliplatin!

Zbog neočekivanih nuspojava povlači se Plivin lijek Oxaliplatin!

Foto: Arhiva

TRI SERIJE Plivina lijeka Oxaliplatina povučene su s tržište nakon što su otkrivene neočekivane nuspojave. Informaciju o povlačenju lijeka na svojim je stranicama objavila Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

Agencija je povukla lijek nakon što su od zdravstvenih radnika i talijanske medicinske agencije (AIFA) zaprimili obavijest o nuspojavama. Iz Plive su priopćili da su svim veleprodajnim mjestima poslali obavijest o povlačenju Oxaliplatina iz prodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tijeku je povlačenje Oxaliplatina i iz sustava bolničkih ljekarni. Radi se, naime, o lijeku koji se koristi isključivo tijekom bolničkog liječenja, prilikom kemoterapije.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode od zdravstvenih radnika od zdravstvenih radnika u Hrvatskoj dobila je prigovore na dvije serije Oxaliplatina, koje imaju rok trajanja do siječnja i srpnja iduće godine. Treća prijava stigla je iz Italije.

Temeljem tih prijava je od  Službe za farmaceutsku inspekciju Ministarstva zdravlja 21. veljače zatraženo uzimanje uzoraka, kako bi HALMED proveo provjeru kakvoće spornih serija Oxaliplatina. Iz HALMED-a ne navode kakve je nuspojave Oxaliplatin izazivao, ali podsjećaju sve zdravstvene radnike da su dužni prijaviti svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara