HČSP moli Slovence za pomoć: Blokirajte ulazak Hrvatske u EU!



NAKON što su na domaćem tlu ostali sami na vjetrometini, radikalni hrvatski desničari pomoć su odlučili potražiti u susjedstvu.

HČSP, jedina parlamentarna stranka (u Sabor su zvanično ušli u koaliciji s Ružom Tomašić) koja se protivi ulasku Hrvatske u Europsku uniju, od Slovenije je zatražila blokadu ratifikacije pristupnog ugovora.

Josip Miljak, predsjednik HČSP-a, pismom se obratio Gregoru Virantu, predsjedniku slovenskog Državnog zbora, sa zamolbom da parlamentarna većina odbije ratifikaciju ugovora.

Miljak: Referendum nije pravovaljan, izašlo je manje od 50 posto birača

HČSP apelira na Slovence da zaustave ulazak Hrvatske u EU zato što referendum o pridruženju nije bio pravovaljan. "Referendum je proveden po važećem zakonu po kojemu je potreban izlazak natpolovične većine svih upisanih birača, a to nije bio slučaj. Izašlo je samo 43 posto birača", tvrdi Miljak.

Promjene Ustava koje su omogućile da referendum bude pravovaljan bez obzira na izlaznost u ovom se slučaju ne mogu primijeniti, tvrde HČSP-ovci. "Zakon o provedbi ustava striktno i nedvosmisleno nalaže da se zakon o provedbi referenduma mora uskladiti s ustavom, a to nije učinjeno", kaže Miljak.

"Pokušavamo prisiliti vlast da poštuje zakone koje sama donosi"

"Hrvatska čista stranka prava je protiv ulaska Hrvatske u Europsku Uniju, ali ne javljamo Vam se zbog toga, nego zbog zaštite zakonitosti. Hrvatska bi po zagovornicima ulaska u EU trebala postati uistinu pravna i uređene država, ali kako to može postati kada već sada ulazi na protuzakonit način. To je apsurd koji nastojimo spriječiti i prisiliti aktualnu vlast da poštuje zakone koje sama donosi", stoji u HČSP-ovom pismu.

Miljak ističe i da je HČSP svjestan da bi blokada ratifikacije od strane Slovenije bila veliki skandal u EU, ali uvjeren je da su argumenti koji je iznio neoborivi.

"Ovim argumentima upravo Vi biste dali vrlo značajan doprinos poštivanju zakona u EU i to Vam nitko ne bi mogao prigovoriti. Valjda su svi za to, a jesu li to se lako može provjeriti", napisao je Miljak, te se ponudio da slovenskom parlamentu dostavi sve potrebne podatke.

Pročitajte više