HDSSB zatražio proglašenje izvanrednog stanja, zatvaranje granica

Foto: Hina

ZBOG dolaska velikog broja izbjeglica koji premašuje naše smještajne kapacitete, HDSSB je u četvrtak od Vlade zatražio da proglasi izvanredno stanje, dovede vojsku na državnu granicu i hitno je zatvori za daljnji ulazak izbjeglica, ocjenjujući pritom da nam prijeti humanitarna katastrofa, ali i ugroza sigurnosti hrvatskih državljana.

Dolazak velikog broja imigranata, koji je do podneva premašio sedam tisuća, a po nekim procjenama i deset tisuća, predsjednik te stranke Dragan Vulin nazvao je u Osijeku na izvanrednoj konferenciji za novinare "invazijom imigranata s Bliskog istoka na Republiku Hrvatsku".

> HDZ zbog izbjeglica traži privremeno zatvaranje granice


Ocijenio je kako među izbjeglicama ima više od 70 posto radno i vojno sposobnog muškog stanovništva te je zbog toga i premalih prihvatnih kapaciteta HDSSB pozvao Vladu da proglasi izvanredno stanje i hitno zatvori državnu granicu.

"Ovo je neodrživo. Prijeti nam humanitarna katastrofa, ali i ugroza sigurnosti naših državljana, a hrvatski nacionalni interesi moraju biti na prvome mjestu", poručio je Vulin.

Rekao je kako ljudima u nevolji treba pomoći, ali smatra da nije riječ o izbjeglicama koji bježe pred ratom, nego o ekonomskim imigrantima koji su u potrazi za kvalitetnijim životom.

Ulazak bez izlaska

Upozorio je kako izbjeglice "neće izići iz Hrvatske jer su Slovenija, Austrija i Mađarska svoje granice zatvorile" te da će ostati u Hrvatskoj mnogo dulje nego što je planirano, a Hrvatska nema kapacitete za njihovo dulje zadržavanje.


Vulin smatra kako je samo pitanje trenutka kad će se izbjeglice sukobiti s policijom, ali i s našim državljanima, te je pozvao Vladu da hitno dovede vojsku, osigura hrvatsku granicu i zatvori je za daljnji ulaz imigranata.

Osječko-baranjski dožupan i načelnik županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje Željko Kraljičak rekao je je kako im od mnogobrojnih sugrađana stižu pitanja jer strahuju za svoje zdravlje, život i imovinu te od vlasti traže brzu reakciju kako bi ih zaštitili.

Imamo podatke koji upućuju na to da službe koje su zadužene za sigurnost u prihvatnim kampovima imaju velike probleme u koordinaciji i zato treba hitno donijeti trajna rješenja koja će biti na snazi dok se stanje ne smiri, istaknuo je Kraljičak.

Izvijestio je kako se razmišljalo o tome da se u toj županiji napravi veliki kamp, ali na predviđenom području, rekao je ne navodeći mjesto, nema sanitarnih, zdravstvenih ni drugih uvjeta za prihvat velikog broja izbjeglica. 

Pročitajte više