HDZ osvojio većinu velikih gradova, SDP dobio svega šest i izgubio čak i Zagreb

Foto: Index

KOALICIJA predvođena HDZ-om osvojila je na izborima za zastupnike u Europskom parlamentu najviše glasova u 16 većih gradskih središta, uključujući Zagreb, dok je SDP-ova koalicija pobijedila u šest.

U odnosu na prošlogodišnje izbore za Europski parlament desna HDZ-ova koalicija osvojila je dvostruko više gradova, dok je lijeva SDP-ova od 12 gradova "izgubila" njih osam - Zagreb, Split, Osijek, Zadar, Veliku Goricu, Šibenik, Bjelovar i Sisak.

Za HDZ-ovu desnu koaliciju u Zagrebu je, prema još nepotpunim rezultatima DIP-a, glasovalo 37 posto birača, SDP-ova lijeva koalicija dobila je 30, OraH gotovo 14, a Savez za Hrvatsku 7 posto glasova.

HDZ i njegovi koalicijski partneri najbolje rezultate i više od 50 posto glasova ostvarili su u Gospiću, tradicionalnoj HDZ-ovoj "utvrdi" u kojoj je za desnu koaliciju jučer glasovalo 66 posto birača, zatim u Vukovaru (49 posto), Virovitici (49 posto), Požegi (48 posto), Šibeniku (47 posto), Slavonskom Brodu (46 posto), Dubrovniku (46 posto), Zadru (45 posto), Karlovcu (42 posto), Velikoj Gorici (42 posto), Krapini (41 posto), Sisku (40 posto), Splitu (39 posto), Bjelovaru (37 posto) i Osijeku (34 posto).

SDP-ova koalicija pobijedila je u Puli (58 posto), Pazinu (58), Rijeci (44 posto), Čakovcu (44 posto), Varaždinu (44 posto) i Koprivnici (37 posto). Osim poraza u Zagrebu, najslabiji rezultat te koalicije zabilježen je u Gospiću (13 posto), Karlovcu (24 posto), Virovitici (25 posto) te Požegi i Velikoj Gorici (27 posto).

ORaH je treći po broju glasova u 14 većih gradova


Između dviju najjačih koalicija jedino se u Puli uspio ubaciti OraH koji je u najvećem istarskom gradu dobio 13 posto glasova i smjestio se na drugo mjesto iza SDP-ove koalicije koja je osvojila 58 posto, dok je HDZ tu ostvario svoj najgori rezultat od 12 posto glasova.

ORaH je treći po broju glasova u 14 većih gradova, a osim Zagreba i Pule, najbolji rezultat ostvario je u Varaždinu (14 posto), Rijeci i Koprivnici (13 posto), gradovima sklonijim lijevoj koaliciji.

Savez za Hrvatsku na čelu s Milanom Kujundžićem treće mjesto uspio je dohvatiti u Osijeku (15 posto) i Splitu (10 posto), dok je u većini ostalih gradova zauzeo četvrto mjesto.

Hrvatski laburisti koji su lani zabilježili odlične rezultate i imali eurozastupnika Nikolu Vuljanića na jučerašnjim izborima doživjeli su neuspjeh, a najbolje rezultate ostvarili su u Karlovcu i Krapini, gdje su osvojili po devet posto glasova.

Pročitajte više