HDZ srušio kvorum zbog Lex Perkovića!

Foto: ipress.hr

SVAĐE oko 'lex Perković'-a i s njim povezanog prijedloga za izmjenom Ustava prelile su se i na saborski Odbor za zakonodavstvo. HDZ je srušio kvorum.

Čelnik Odbora za Ustav Peđa Grbin došao je na Odbor za zakonodavstvo kako bi predstavio izmjene Ustava kojima bi se ukinula zastara za politički motivirana ubojstva. No, naletio je na spremnog HDZ-ovca Davorina Mlakara.

"Želja ovoga je da oni koji su činili teška kaznena djela, pogotovo oni koji su činili kaznena djela pod zaštitom države, ne budu nekažnjeni", poručio je SDP-ov Peđa Grbin.

"Od jučerašnjih vijesti iz EU vjerujem da ste mogli, nakon što ste ih prespavali, odlučiti da umjesto izmjena Ustava prvo predložite Saboru, po hitnom postupku, promjenu Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima sa zemljama EU", rekao je Mlakar.

Prijedlog su stali braniti SDP-ovci pa je tako Ingrid Antičević Marinović poručila da ustavne promjene omogućavaju zadovoljenje pravde i da 'takve osobe, koje su počinila takva zlodjela nikada ne mogu mirno spavati'.

Mlakar je napustio raspravu i srušio kvorum, što je zapravo za HDZ tek mala zadovoljština budući da Odbor za zakonodavstvo ipak nije nadležan za prijedlog izmjena.

Kosor napisala pismo Leki

S druge strane Jadranka Kosor uputila je pismo predsjedniku Sabora Josipu Leki da njen prijedlog izmjena spornog 'lex Perković'-a stavi među prvih deset točaka dnevnog reda kako bi se o njemu raspravljalo već sutra ili prekosutra.


"U ovoj situaciji u kojoj jesmo, apsurdno je i pomalo tragikomično da kad postoji prijedlog izmjena zakona koje traži EK, na tragu onoga što smo potpisali prije ulaska u EU, da se ta točka tretira kao ona koja se vjerojatno neće nikada raspravljati", smatra Kosor.

DSS-ov Milorad Pupovac očekuje da će se prekinuti nadmetanje između Europske komisije i Vlade te obustaviti sankcije i krenuti u traženje rješenja.

"Ako smo i pogriješili komisija bi jako pogriješila kada bi nam uvela sankcije, jer odnosi između zemalja članica nisu odnosi diktata, niti mogu biti odnosi diktata. O nekim stvarima, u pravnim pitanjima, nema nikakve sumnje ne možemo raditi kompromise, ali oko pitanja koja nisu samo pravne naravi, oko toga moramo razgovarati", zaključio je Pupovac.

A oporba će sigurno pitanjima oko Lex Perkovića sutra na aktualnom satu 'rešetati' premijera Milanovića i ministra pravosuđa Orsata Miljenića.

Pročitajte više