HND: Ministar Zmajlović vrši pritisak na novinare

Foto: Hina

HRVATSKO novinarsko društvo i Zbor istraživačkih novinara pri HND-u osudili su pritiske iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode na novinarku Danku Derifaj.

Derifaj je za emisiju "Provjereno" na Novoj TV radila prilog pod naslovom "Svi poslovi roditelja ministra Zmajlovića". U prilogu je razotkrila da otac i majka ministra zaštite okoliša dobivaju poslove od Grada Jastrebarsko, u kojem je Zmajlović bio gradonačelnik prije nego ga je Zoran Milanović doveo u Vladu.

"Javnost ima pravo znati da tvrtka ministrovog oca radi s vatrogasnom zajednicom Jastrebarsko i da je tvrtka ministrove majke dobila posao da radi s tom istom vatrogasnom zajednicom, koja se financira iz gradskog proračuna a da je gradonačelnik Jastrebarskog kum ministra Mihaela Zmajlovića. Ništa od toga nije zakonski zabranjeno ali zbog mogućeg sukoba interesa svakako opravdano izaziva interes novinara i javnosti", poručuju predsjednik HND-a Zdenko Duka i predsjednik Zbora istraživačkih novinara Hrvoje Zovko.

"Umjesto da iz Ministarstva javnosti odgovore na javno postavljena pitanja, glasnogovornica Dijana Sušac služi se u svome zahtjevu za demantijem Nove TV grubim pokušajima osobne diskreditacije višestruko nagrađivane novinarke Danke Derifaj. HND i Zbor istraživačkih novinara, kojeg je članica kolegica Derifaj, upozorava na sve češće pritiske na kolegice i kolege koji se bave istraživačkim novinarstvom, a koje se u nedostatku argumenata pokušava ušutkati neprimjerenim  pritiscima", priopćeno je iz HND-a.

Pročitajte više