HRT daje otkaz Heleni Krmpotić: S Prisavlja je odvezla Hitna pomoć

Foto: Facebook, Index

HRT JE pokrenuo proces redovnog otkazivanja ugovora o radu novinarki Heleni Krmpotić. S HRT-a doznajemo kako su otkaz Krmpotić odlučili uručiti nakon niza incidenata u koje je ova novinarka i miljenica desnice bila involvirana.

Zaštitu od otkaza Krmpotić je zatražila od Hrvatskog helsinškog odbora (HHO), objavio je na svom Facebooku Igor Peternel, potpredsjednik izvršnog odbora organizacije koja je izgubila dobar dio svog nekadašnjeg ugleda otkad joj je na čelo zasjeo Ivan Zvonimir Čičak.

Na Prisavlju je pokupila Hitna pomoć

"Upravo me nazvala novinarka Helena Krmpotić kojoj je Goran Radman prije sat vremena uručio pismeni otkaz ugovora o radu na HRT uz obrazloženje da je prekršila neke stupidne kodekse, a vezano uz ANONIMNU prijavu da se na pressici neprilično ponašala prema Milanki Opačić. Žena je u lošem stanju i po nju dolazi hitna", napisao je Peternel na Facebooku.

Od svih navedenih informacija iz Peternelovog statusa, u potpunosti je točna samo posljednja: po Krmpotić na HRT doista jeste došla Hitna pomoć, s obzirom da joj je pozlilo nakon što je dobila rješenje u kojem stoji da se nad njom pokreće otkazni postupak. No, otkaz Krmpotić još nije dobila, a pogotovo ne izvanredni; zasad je pozvana tek da, kako nam kažu s HRT-a, "iznese svoj iskaz (obranu) u postupku redovitog otkazivanja ugovora o radu zbog skrivljenog ponašanja".

Prijavljena zbog psovanja i vrijeđanja

Predmetno "skrivljeno ponašanje" se, prema prijavi Ministarstva socijalne politike i mladih, odnosi na razdoblje prije press konferencije Milanke Opačić na kojoj je Krmpotić, prema prijavi, "izgovorila javno među okupljenim novinarima i sudionicima skupa niz uvredljivih riječi na račun Vlade i nekih ministara".

U prijavi koja je HRT-u poslana iz Opačićkinog ministarstva stoji da je Krmpotićkin "ničim izazvan monolog izgovoren 'kočijaškim' rječnikom izraz krajnjeg neprofesionalizma, nepoštivanja struke i ponašanje daleko ispod razine dobrog ukusa".


"Sočne prostote na račun ministara koje papir ne može podnijeti i izrazi poput 'neće oni još dugo' i 'bit ćete outsourcani', kojima se dotična koristila ne bi li dočarala svoju ljutnju što kao dio svoje poslovne svakodnevice mora potratiti na čekanje ministara za izjavu, nimalo ne služe na čast ugledu HTV-a kao javne televizije koja drži do visokih profesionalnih novinarskih standarda", stoji u prijavi.

Uvijek revna desničarska klika na HRT-u već je upregnula i svoju medijsku mašineriju ne bi li dokazala da je Krmpotić samo najnovija žrtva "crvenog terora" na Prisavlju. Plasiran je tako spin da je na njenom otkazu inzistirala sama Milanka Opačić (što se iz prijave koju objavljujemo ne vidi), ali na HRT-u se može čuti i drugačija priča. Prema riječima njenih kolega s kojima smo razgovarali, Krmpotić je nepouzdana i problematična novinarka, sklona vrijeđanju i ekscesima, zbog čega konačna Radmanova odluka da joj otkaže ugovor o radu ne treba biti predmetom zgražanja.



Poznata po psovanju na Facebooku

Široj javnosti je Krmpotić postala poznata u studenom 2012. godine, nakon što je Haški sud oslobodio Antu Gotovinu i Mladena Markača. Tada je na Facebooku napisala da "nabije na kurac Milanovića i Josipovića i njihova mišljenja o Domovinskom ratu i oslobađajućoj presudi. Da barem malo nalikujemo na državu već danas bi bili spaljeni na lomači na Markovom trgu".


Kasnije se Krmpotić pravdala da to nije napisala ona, već joj je netko od kolega hakirao Facebook profil. Ujedno se požalila da je na HRT-u izložena šikaniranju i difamaciji. Tvrdila je da joj se ne dopušta rad, iako je, prepričavaju nam izvori s Prisavlja, sklona nedolascima i kašnjenju na posao. Što je možda i sretnija solucija s obzirom da je Krmpotić, dok joj se "dopuštalo" da radi prebrojavala i uspoređivala Hitlerove i Staljinove žrtve na krajnje profesionalan način - uz pomoć Wikipedije.

U travnju ove godine Krmpotić je ponovo izazvala skandal. Ovoga puta našla se u fokusu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić, koja joj je javno očitala lekciju zbog komentara kojeg je Krmpotić u eteru iznijela na imenovanje Tamare Laptoš za ravnateljicu Uskoka.

"Ova rođena Čakovčanka nije udana i nema djece, dakle idealna je za posao koji zahtijeva cjelodnevni angažman", rekla je Krmpotić. Ljubičić ju je prozvala zbog širenja predrasuda i spolne diskriminacije: "Da je umjesto Tamare Laptoš na mjesto ravnatelja Uskoka imenovan muškarac, nitko ne bi ni pomislio, a kamoli komentirao da će se moći u potpunosti posvetiti poslu zato što nije suprug i otac".

Pročitajte više