HSP AS najavio kaznenu prijavu protiv Rohatinskog i Vujčića

Foto: Hina

HRVATSKA stranka prava dr. Ante Starčevića (HSP AS) najavila je u srijedu podizanje kaznene prijave protiv nekadašnjeg guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Željka Rohatinskog i njegovog tadašnjeg zamjenika Borisa Vujčića jer su, kako tvrde u toj stranci, omogućili bankama da valutnom klauzulom u švicarskom franku oštete 60 tisuća građana koji imaju kredite u toj valuti.

"Pokrenut ćemo kaznenu prijavu državnom odvjetništvu jer smatramo da su i gospodin Vujčić i Rohatinski nečinjenjem doveli do toga da je oštećeno 60 tisuća građana", rekao je predsjednik HSP AS Ivan Tepeš na konferenciji za novinare održanoj u Saboru.

Njegova stranka, najavio je, dat će potporu subotnjem prosvjedu Udruge Franak jer "u Hrvatskoj ne može vrijediti parola 'Tko je jamio jamio je'."

"Guverner nije prorok"

HNB nije djelovao jer da jest, mogao je spriječiti plasiranje kredita u švicarskim francima, poručio je Tepeš.

Guverner Vujčić je, podsjetio je, najavio da bi moglo biti problema i s kreditima u eurima. "Funkcija guvernera HNB-a nije da bude prorok, a onda da pere ruke, već je guverner na toj poziciji da spriječi da se tako nešto dogodi", ocijenio je predsjednik HSP AS.


Njegov zamjenik Rudolf Dvorski smatra kako nisu u pitanju samo krediti u švicarskim francima već i valutna klauzula kojom se, kada je uvedena, Hrvatska odrekla svoga monetarnog suvereniteta.

"Umjesto da banke budu pokretači razvoja, one postaju grobari hrvatske budućnosti", poručili su iz HSP AS.

Prijavu DORH-u podnijet će, kažu, ili krajem ovog ili početkom idućeg tjedna.

Pročitajte više