Hanfa obustavila postupak protiv Agrokora: Todorić ne mora platiti 790 milijuna kuna za Belje!

Foto: Index

HRVATSKA agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) obustavila je postupak protiv Agrokora te koncern Ivice Todorića ne mora objaviti 790 milijuna kuna vrijednu ponudu za Belje, stoji u rješenju koje je na svojim stranicama objavila Hanfa. Podsjetimo, Visoki upravni sud je u srpnju poništio prijašnje Hanfino rješenje, prema kojem je Agrokor morao objaviti ponudu za preuzimanje Belja.

> Sramotna odluka! Upravni sud presudio protiv Hanfe! Todorić ne mora platiti 790 milijuna kuna za Belje!

> Otkrivamo - Slučaj Belje: Kako je Todoriću u džepu ostalo 790 milijuna kuna!

Hanfa je stoga postupak pokrenula ispočetka, ispitala sve svjedoke iz Agrokora, Hrvatskog fonda za privatizaciju i Vlade koji su tada sudjelovali u privatizaciji Belja. Ponovljen je cijeli proces istrage i zaključeno je kako Agrokor ipak ne mora objaviti ponudu za preuzimanje Belja jer nije zajednički djelovao sa Hrvatskim fondom za privatizaciju.

Prema Zakonu o preuzimanju dioničkih društava iz 2002. godine, svako povećanje od pet posto unutar 18 mjeseci od provedenog preuzimanja značilo je i objavu nove ponude za preuzimanje. Agrokor je 12. rujna 2007. povećao temeljni kapital Belja za 2,7 milijuna dionica, nakon što je prije toga proveo preuzimanje. Budući da je u studenome 2007. stupio na snagu novi Zakon o preuzimanju dioničkih društava, za Agrokor i HFP nije mogla nastati obveza preuzimanja jer te odredbe iz zakona iz 2002. godine u novom zakonu nije bilo, zaključila je u rješenju Hanfa.


Kako je Todoriću u džepu ostalo 790 milijuna kuna?

Podsjetimo, Agrokor Ivice Todorića podnio je tužbu protiv HANFE početkom prosinca prošle godine. Todorićeva firma odbila je postupiti po HANFINU nalogu, prema kojem su do 5. prosinca prošle godine morali dostaviti zahtjev za preuzimanje preostalih dionica Belja. Agrokor bi to koštalo 790 milijuna kuna. Upravni sud presudio je u Todorićevu korist.

"Kad sud poništi akt protiv kojega je bio pokrenut upravni spor, predmet se vraća u stanje u kojem se nalazio prije nego što je poništeni akt donesen. Ako prema prirodi stvari koja je bila predmet spora treba umjesto poništenog upravnog akta donijeti drugi, nadležni je organ dužan donijeti ga bez odgode, a najkasnije u roku od 30 dana od dana dostave presude", kazali su iz HANFE, dodajući da bi bilo pogrešno zaključiti da je ovaj upravni postupak nadzora okončan.

"Prema Zakonu o upravnim sporovima, predmet se vraća u stanje prije poništenog Rješenja. Po okončanju upravnog postupka, Agencija će o tome obavijestiti javnost", ponovili su iz HANFE.

Proceduralne pogreške

Kako je u kolovozu pisao Index, Visoki upravni sud poništio je rješenje HANFE zbog proceduralnog razloga, a riječ je bila o nedostatku jednog od zapisnika. To je potvrđeno u i rješenju Hanfe o obustavi postupka protiv Agrokora.

"Sud je u Presudi istaknuo primjedbu da su ovlaštene osobe Agencije nakon obavljenog nadzora bile dužne sastaviti Zapisnik o obavljenom nadzoru i isti dostaviti AGROKORU, na koji bi isti imao pravo prigovora u roku od 8 dana od dana primitka Zapisnika.

Nakon provođenja usmene rasprave u tijeku koje su saslušani svjedoci, te nakon analize iskaza svjedoka i analize ostale prikupljene dokumentacije, o provedenom postupku nadzora je dana 29. studenog 2012. sastavljen zapisnik te je dostavljen AGROKORU na očitovanje u roku od 8 dana od dana primitka istog. AGROKOR nije dostavio prigovor na činjenično stanje utvrđeno Zapisnikom", stoji u rješenju o obustavi postpuka Hanfe.

Pročitajte više