Hartmann: Zločina u Oluji je bilo, a Hrvatska je kriva što se sudilo krivim ljudima



ZLOČINA u Oluji je bilo, samo što Ante Gotovina i Mladen Markač nisu odgovorni za njih, kaže Florence Hartmann, bivša glasnogovornica Carle del Ponte.

U razgovoru za slovensku javnu televiziju Hartmann je izjavila da oslobađajuća presuda za nju ne predstavlja iznenađenje. Kaže da je od samog početka bilo jasno da postoje problemi s optužnicom.

"Prvostupanjska presuda temeljila se na jednoj čudnoj konstrukciji", tvrdi Hartmann referirajući se na tezu o udruženom zločinačkom pothvatu koja je potkrijepljena tzv. Brijunskim transkriptima.

"Ako nema zajedničkog zločinačkog pothvata i ako nema prekomjernog granatiranja, onda se Gotovinu ne može povezati s etničkim čišćenjem koje se dogodilo kasnije", kaže Hartmann.

"Haški sud ne tvrdi da nije bilo zločina, već da se sudilo pogrešnim ljudima. Trebalo bi optužiti druge sudionike. Hrvatska je imala priliku preteći Haški sud, te uhititi stvarne počinitelje i sama im suditi. Zbog toga snosi suodgovornost za krizu oko Gotovine i Markača", kaže Hartmann.

Pročitajte više