U Litvi se održava drugi krug predsjedničkih izbora. Vodi sadašnji predsjednik

Foto: EPA

Glasači u Litvi danas izlaze na biračka mjesta u drugom krugu predsjedničkih izbora na kojima će se suprotstaviti sadašnji predsjednik Gitanas Nausėda i aktualna premijerka Ingrida Šimonytė. Predviđa se da će Nausėda (60) zadržati funkciju lakom pobjedom nad Šimonytė (49) u toj zemlji EU-a s oko 2.4 milijuna birača.

Nausėda je odnio pobjedu u prvom krugu izbora 12. svibnja s velikom razlikom, ali nije imao apsolutnu većinu. On je već 2019. pobijedio Šimonyte, bivšu ministricu financija, u drugom krugu predsjedničkih izbora sa 66 posto glasova. Šimonytė je premijerka od 2020. O mnogim pitanjima - posebice vanjskoj i sigurnosnoj politici - dvoje političara imaju vrlo slična stajališta.

Razlikuju se po pitanjima kao što su istospolna građanska partnerstva

No dok se slažu oko politike prema Rusiji i Ukrajini, razlikuju se po pitanjima kao što su istospolna građanska partnerstva, čemu se Nauseda protivi, te imaju povijest oštrih svađa i odbijanja međusobnog razgovora.

Predsjednik Litve, koja graniči s ruskom eksklavom Kalinjingradom i Bjelorusijom, bliskom saveznicom Moskve, predstavlja zemlju u inozemstvu i nalazi se na čelu oružanih snaga. Šimonyte se također suočava s teškim ispitom na općim izborima u listopadu, dok vladine stranke zaostaju u anketama.

Pročitajte više