Razjedinjena Italija bila je pod utjecajem raznih sila. Ovaj je pohod sve promijenio

Jug Italije poznat je po svojem pejzažu i mediteranskom načinu života. Takav imidž Italija ima i danas - obalni i slatki gradići na jugu dio su mnogih razglednica i turističkih letaka. Međutim, Italija u 19. stoljeću bila je razjedinjena, a jug u rukama Burbona - dinastije povezane s Austrijom i Španjolskom. Na današnji datum 1860. Sicilija je konačno pala u ruke Talijana, a nacionalisti diljem Apeninskog poluotoka shvatili su da će se ideja o ujedinjenoj Italiji zaista ostvariti.

Glavni odgovoran za ovaj događaj je Giuseppe Garibaldi - talijanski revolucionar i vojskovođa. Garibaldi je svoj život posvetio ideji ujedinjene Italije, a smatrao je da se takav cilj ne može postići samo diplomacijom, već i ratom. U njegovoj mladosti, Italija je bila podijeljena zemlja. Milan i Venecija bili su u rukama Habsburgovaca, Papinska država u centru bila je pod jurisdikcijom Rima, a jug u rukama ranije spomenutih Burbona. Jedino je Pijemont na zapadu bio neovisan.

Kada su se smirile strasti 1848. godine i revolucije su ugušene u talijanskim gradovima koji su htjeli promjenu vlasti, Habsburgovci i Burboni vjerovali su da su sigurni. Međutim, ideja o ujedinjenoj Italiji i dalje je živjela. Camilo Cavour, premijer u Pijemontu, anektirao je države i kneževine u srednjoj Italiji, a najveći problem bilo mu je pronaći način kako da istjera Austriju iz sjevernih pokrajina.

Garibaldi je u međuvremenu smišljao kako se riješiti Burbona na jugu. Trebalo se dogoditi neki prevrat, neki nemir među Burbonima kako bi mogao djelovati. Srećom, na Siciliji je u travnju 1860. izbila pobuna protiv kralja Franje II. - ustanak je brzo ugušen, ali Garibaldi se već spremao na osvajanje otoka.

Pohod na Siciliju - Ekspedicija tisuću

Okupio je oko tisuću dobrovoljaca i isplovio iz sardinijske luke prema Siciliji 5. svibnja 1860. godine. Svojim vojnim volonterima podijelio je crvene košulje kako bi izbjegao zbrku ako dođe do gerilskog ratovanja. Ova operacija poznata je pod imenom "ekspedicija tisuću". Garibaldi i njegovi crvenokošuljaši iskrcali su se kod grada Marsale i započeli s osvajanjem. Marsala je bila slabo zaštićena, a šačica vojske nije mogla pružiti otpor Garibaldijevim brzim napredovanjem.

Za ovu ekspediciju znali su Camilo Cavour i kralj Viktor Emanuel, no službeno nije bila odobrena od pijemontske vlasti. Pijemont je bio u delikatnoj situaciji i nije htio isprovocirati otvoreni rat s Austrijom jer za to nije bio spreman. Međutim, Cavour je zapravo financirao cijelu ekspediciju i nadao se da će uspjeti kako bi se ujedinjenje značajno ubrzalo.

Palermo je pao na današnji dan 1860. godine, a s time je gotovo završeno osvajanje Sicilije koja će od tog trenutka biti dio Italije. Garibaldi je nastavio vojni pohod preko Mesinskog tjesnaca prema Napulju, a uskoro mu pristiže i vojska Pijemonta koja napada Burbone sa sjevera.

Ujedinjenje Italije završeno je deset godina kasnije kada je francuska vojska napustila Rim, a nacionalističke snage Italije natjerale su papu na predaju teritorija. Godinu dana kasnije ujedinila se i Njemačka, a Europa ulazi u novi period svoje povijesti; onaj u kojem Italija i Njemačka imaju ključnu ulogu u geopolitici starog kontinenta.

Pročitajte više