Dolar ojačao. Euro oslabio

Foto: Shutterstock

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna porasla jer se čini da američka središnja banka neće smanjiti kamatne stope tako brzo kako se procjenjivalo na tržištu. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošloga tjedna 0.3 posto, na 104.75 bodova.

Pritom je vrijednost dolara prema europskoj valuti ojačala 0.2 posto, pa je cijena eura skliznula na 1.0845 dolara. Dolar je ojačao i prema japanskoj valuti, za 0.8 posto, pa je njegov tečaj dosegnuo 156.99 jena. Jačanje dolara zahvaljuje se novim makroekonomskim podacima koji su pokazali da su inflacijski pritisci u SAD-u i dalje pojačani, a da je tržište rada i dalje snažno.

Smanjeni izgledi za smanjenje kamata Feda u rujnu

Uz to, čelnici Feda već dulje vrijeme ponavljaju da inflacijski pritisci ne popuštaju dovoljno brzo, pa bi kamatne stope mogle ostati povišene dulje razdoblje nego što se očekivalo. Zbog toga su splasnuli izgledi za smanjenje kamata Feda u rujnu. Prije tjedan dana, na tržištu se procjenjivalo da postoji 67 posto izgleda da će Fed kamate smanjiti u rujnu, no sada su te procjene pale na 49 posto.

Smanjeni su izgledi i za smanjenje kamata u Britaniji, s obzirom da je u travnju inflacija porasla više nego što se očekivalo. Pažnju ulagača privukla je prošloga tjedna i poruka središnje banke Novog Zelanda da je zbog još uvijek povišene inflacije malo vjerojatno da će smanjiti kamate u ovoj godini.

Pročitajte više