Hrvati će u Srbiji biti asimilirani?

Foto: AFP 

"PREDSJEDNIK Srbije Tomislav Nikolić duže od pet mjeseci ne odgovara na zahtjev predstavnika hrvatske nacionalne zajednice da ih primi kako bi razgovarali o problemima koji tište Hrvate u Srbiji", objavio je Deutsche Welle dodajući kako je očigledno kako je Srbiji važno jedino pitanje Kosova. Tako predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Petar Kuntić tvrdi kako su svi problemi zbog Kosova "u zapećku". 
 
"Nažalost, mi nećemo moći čekati još dugo da se počnu rješavati naši problemi, koji su u posljednjih nekoliko godina, u vrijeme bivše vlasti, počeli dobro da se rješavaju pa bi trebalo nastaviti tim putem. Za nas Hrvate je ovo pitanje najveće i najznačajnije. Mi ne želimo ništa više, ali i ništa manje nego što imaju Mađari, Slovaci, Rumunji, Rusini... Ali, ta nam se prava svakoga dana uskraćuju", kaže Kuntić za DW dodajući da nije dobro ni što ne dolazi do susreta predsjednika Nikolića i Josipovića, jer bi se dobri odnosi na najvišoj razini pozitivno odrazili i na položaj Hrvata u Srbiji. 
 
Do danas nije održan ni susret međuvladine mješovite komisije, koja prati provođenje sporazuma o zaštiti srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji a  nijw osnovan ni skupštinski odbor prijateljstva sa Saborom Hrvatske. Kao poseban problem, Kuntić ističe da već deset godina postoji nastava na hrvatskom jeziku, ali za nju već deset godina nema udžbenika. 
 
"Zbog svega toga, asimilacija kuca na svaka hrvatska vrata", zaključuje Kuntić. 
 
U Hrvatskom nacionalnom vijeću kažu za DW da problem predstavlja i činjenica da su ove godine umanjena sredstva iz budžeta, namijenjena djelovanju nacionalnih vijeća, što stvara probleme u ostvarivanju prava u oblastima obrazovanja, kulture, medija i upotrebe jezika i pisma. Također, postoji bojazan da će Ustavni sud Srbije osporiti određene nadležnosti manjinskih nacionalnih vijeća, čime će biti umanjena manjinska autonomija, ističu u HNV-u.

Pročitajte više