Hrvati u ukrajinskom ratu: "Niti mrzimo Srbe, niti mrzimo Ruse, borimo se iz uvjerenja"

Screenshot: RTL

NAKON što je danas ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić potvrdila kako se u Ukrajini bore i Hrvati, hrvatski dragovoljci iz Ukrajine za RTL su ispričali razloge i ciljeve zbog kojih se bore.

> Pusić: Ima hrvatskih vojnika koji su se priključili ukrajinskoj vojsci

Dvadesetak Hrvata priključilo se tako bataljunu Azov u Mariupolju.

Miroslav Mašić, jedan od dragovoljaca, ističe kako se na ukrajinskoj strani bori iz uvjerenja, a ne zbog novaca.

"Ako je netko za 170 eura spreman poginuti, dobrodošao u klub"

"Uskoro putujemo na bojište. Nismo tu plaćenici, nego dragovoljci volonteri u bataljunu Azov. Došli smo isključivo pomoć ukrajinskom narodu u obrani suvereniteta. Niti mrzimo Srbe, niti mrzimo Ruse, kao što se navodi po hrvatskim medijima, da smo ubojice ili ne znam šta. Ako smo plaćenici, plaća je nekih 4000 hridmi, to vam je 170 eura. Pa ako je netko za 170 eura spreman poginuti, onda dobrodošao u klub", kaže Mašić.

Denis Šeler, još jedan od dragovoljaca, kazao je kako se Hrvati u Ukrajini bore zakonito.

"Nismo nikakvi ilegalci ili nešto slično. Mi smo dio legalne postrojbe i kao takvi smo dovedeni u sustav", pojašnjava.

"Dao sam otkaz i ostavio ženu i djecu"

Dnevnik Nove TV razgovarao je s Ivom iz Zagreba, jednim od dvadesetak hrvatskih državljana  koji ratuju u Ukrajini.

"Nikakvu plaću niti ništa, za sada nismo dobili niti kune! Nemamo za cigarete, nemamo ništa.


Išli smo pomoći zemlji koja je napadnuta od jačeg neprijatelja, nadam se da su vam jasni motivi. Novac nije, jer je ovdje plaća manja od 200 dolara", kazao je.

"Ja sam dao otkaz, imao sam plaću višu od 1000 eura, ostavio ženu i djecu i nisam jedini u ovakvoj situaciji. Otišli smo ovdje stvarno pomoći ovoj zemlji i ovdje smo se uvjerili da je njima pomoć potrebna. Neorganizirani, neopremljeni, neobučeni, možemo im pomoći jer imamo iskustva u vojsci, neki od nas u ratu. To je jedini motiv, pomoći onima kojima treba pomoć“, izjavio je.

Ostojić: Hrvati u ukrajinskoj vojsci legitimno i legalno

Podsjetimo, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić potvrdio je danas  da sigurnosne službe raspolažu podacima o pojedincima koji se uključuju u borbe na strani Ukrajine.
 
"Prije svega treba reći da naše sigurnosne službe raspolažu određenim podacima o pojedincima koji se uključuju na strani Ukrajine, odnosno legitimne vlade Ukrajine. O podacima, brojkama ja nemam potrebe komentirati, o tome smo informirani, oni koji imaju pravo na takvu informaciju", rekao je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Na pitanje radi li se o kaznenom djelu, Ostojić je rekao da o tome nije riječ.
 
"Čim sam vam odgovorio na to da dobrovoljci pristupaju legitimnoj vladi onda ne čine kazneno djelo", rekao je Ranko Ostojić.

 

Pročitajte više