Ukrajinski predsjednik Porošenko: Ako treba, razbit ćemo neprijatelja

Ukrajinski predsjednik Porošenko: Ako treba, razbit ćemo neprijatelja

Foto: FAH

UKRAJINSKI predsjednik Petro Porošenko je rekao u srijedu da je spreman proglasiti izvanredno stanje na cijelom ukrajinskom teritoriju u slučaju neuspjeha mirovnog summita u Minsku, gdje će Ukrajina i Europljani govoriti "u jedan glas".

"Sve će ovisiti o rezultatu summita, ili ćemo zaustaviti agresora diplomatskim putem, ili potpuno drugačijim režimom. Svi smo, vlada, parlament i ja spremni proglasiti izvanredno stanje na cijelom teritoriju Ukrajine u slučaju eskalacije sukoba", rekao je na sastanku vlade nekoliko sati prije susreta s čelnicima Rusije, Njemačke i Francuske u Minsku.

"Mi smo za mir, ali ako je potrebno, razbit ćemo neprijatelja. Ako moramo braniti našu zemlju, to ćemo učiniti. Nažalost moramo biti spremni za obje opcije".

Kijev će u Minsku tražiti bezuvjetni prekid vatre

Porošenko je rekao da će Kijev, francuski predsjednik Francois Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel govoriti u jedan glas u Minsku tražeći bezuvjetni prekid vatre. "Jamčim vam da će Ukrajina i Europska unija imati zajedničko stajalište tijekom summita u Minsku i govoriti u jedan glas".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dodao je da je prioritet bezuvjetni prekid vatre.

Ukrajinski predsjednik je ponovo odbacio ideju "federalizacije" Ukrajine koju predlaže Rusija, što bi omogućilo proruskim separatističkim regijama da vetom blokiraju prozapadno kretanje Ukrajine.

"Susjedna zemlja inzistira na ideji federalizacije. Ironično je da se radi o najcentraliziranijoj zemlji u regiji", naglasio je Porošenko u jasnoj aluziji na Rusiju.

"Decentralizacija koju razmatramo nema veze s federalizacijom", zaključio je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara